« Haberler

Yılın İlk Beş Ayında Krediler %5 Büyüdü

11/06/2012

ABank Genel Müdürü Hamit Aydoğan ilk 5 aylık sonuçlara baktığımızda bunun yüzde 5'i gerçekleştiğini mevduatta büyük bir büyüme olmadığını ve 2012 yılında sektörün karlılığı yüzde 10-15 civarında artacağını bildirdi

Bankaların şu anda iki dezavantajı birden yaşadığını belirten ABank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, 'Hem fonlama maliyetleri arttı hem de kredi spreadleri daraldı. Önümüzdeki dönem gider yönetimini en iyi yapan banka kazançlı çıkacak. Bu yüzden küçük bankaların şube ve personel gideri daha düşük olduğu için daha avantajlı konumda' dedi

Türk bankacılık sektöründe kar marjlarının daralmasının rekabette zaman zaman sorunlar yarattığını belirten ABank Genel Müdürü Hamit Aydoğan, sektör karlarının bu yıl yüzde 10 ila 15 arasında artacağını, sermeye verimliliğinin ise 1-1.5 puan gerileyerek yüzde 14'lere kadar düşeceğini öngördü. Rekabette gider yönetimini iyi yapan bankaların ön plana çıkacağını belirten Hamit Aydoğan, büyük bankalara kıyasla şube, personel giderlerinin daha düşük olması nedeniyle manevra kabiliyetlerinin daha yüksek olduğunu savundu.

ABank'ın bu yıl 20. yılını kutladığını ve Anadolu Grubu'nun bankacılığa çok önem verdiğini anlatan Aydoğan, son 1.5 yıl içerisinde 10 milyon doların üzerinde yatırım yaparak bankanın yeniden yapılandığını aktardı.

2012 Sektör ve ABank Açısından Nasıl Geçiyor?

Yılın ilk 5 ayı bitti ama beklediğimiz kadar kötü gitmiyor.  Sektörün kredi büyümesi tahminen yüzde 15 civarında bekleniyordu. İlk 5 aylık sonuçlara baktığımızda bunun yüzde 5'i gerçekleşti. Mevduatta büyük bir büyüme yok. 2012 yılında sektörün karlılığı yüzde 10-15 civarında artacak görünüyor.

Bireysel Bankacılıkta Neler Yapıyorsunuz?

ABank geçen yıl hızlı bir şekilde tüketici kredileri, taşıt kredileri ve konut kredileri vermeye başladı. Şu anda bir kampanyamız var. Aylık 0.99 faiz ile konut kredisi veriyoruz.

ABank Hiç Bu Kadar Agresif Olmamıştı?

Agresif değiliz, perakende pşyasalarda büyümek istiyoruz. Biz çok agresif bir politika hiçbir zaman izlemeyiz. Çünkü hem grubumuz Anadolu Grubu, hem banka olarak muhafazakar, emin adımlarla büyüyen, önünü gören bir yapıya sahibiz. Geleceğe daha güvenle bakıyoruz. Bugünkü faiz oranlarıyla baktığımızda 0.99 çok karlı bir rakam değil. Başabaş noktasında. Bu yıl için mevduat faizleri yüksek gidiyor fakat gelecek seneden itibaren faizlerin kısmen düşeceğini düşündüğümüz için biz geleceğe yatırım yapıyoruz. Bu yıl başa baş noktasını yakaladığımızda gelecek yıl kar yazacağımız görüşündeyiz.

Bonus İşbirliğiyle Kredi Kartı da Vermeye Başladınız

Kendi personelimize dağıttık. 10-15 gün içerisinde de müşterilerimize dağıtacağız. Bu yılki hedefimiz 30 bin kart. Önümüzdeki yılar artan bir şekilde gidecek.

Bireysel ve KOBİ'de Kaç Müşteriniz Var?

Bireysel müşteri sayımız 25 bin ila 30 bin arasında değişiyor. KOBİ müşterimiz toplam portföyün yüzde 65'ini oluşturuyor. Bugün itibarıyla 8 bin 500 KOBİ müşterimiz var.

ABank'ın 2012 Büyüme Stratejisi Nedir?

İlk çeyrek itibarıyla aktif büyüklüğümüz 6.5 milyar TL. Özellikle sektörle karşılaştırırsak geçen yıl sektör yüzde 21 büyürken, bizim aktiflerimiz yüzde 50 büyüdü. Bu yıl aktiflerde çok fazla büyüme olmayacak. 2012'de yüzde 25 büyüme hedefimiz var. Kredi hacmimiz 4.5 milyar lira civarında.  Net kar mart sonu itibarıyla 21 milyon TL,  bir önceki yılla karşılaştırınca yüzde 400'e yakın artış var.

Kar Artışını Nasıl Sağladınız?

Müşteri sayımızı ortalamada geçen yıl yüzde 50'nin üzerinde artırdık, riskimizi yaygınlaştırdık. Diğer taraftan teknoloji sistemimizi ve  altyapıyı değiştirdik. Özetle verimiliği artırdık.  1.5 yıldır devam eden bir süreç bu.

Bu Süreçte Ne Kadar Yatırım Yaptınız?

Yaptığımız yatırım yaklaşık 10 milyon doların üzerinde.

Bütün Bunları Üst Üste Koyarsak Yabancı Ortaklığa Hazırlık Olarak Değerlendirebilir miyiz?

Türk bankacılık sistemine baktığımızda sektörün önemli bölümü ilk 7 bankada. Sektörün yüzde 70'ini oluşturuyor. Öncelikle kendi grubumuzda bankacılığın aldığı payın artırılmasına çalışıyoruz. Anadolu Grubu'nda da bankacılığa önem veriliyor. Hedef çok kar edip özkaynakları güçlendirmek. Sermaye verimliliğimiz yüzde 17'lere kadar çıktı. Elde ettiğimiz karın hemen hepsini özkaynaklarımıza ilave ediyoruz.

Sektörde Kar Marjlarının Daralması Rekabette Sıkıntı Yaratıyor mu?

Bankalar iki dezavantajı birden yaşıyor: Fonlama maliyeti ve kredi spreadlerinde daralma. Hacimler büyümediği için giderler enflasyonun üzerinde artıyor. Bu da zaman zaman rekabette sorunlar yaratıyor.

Kar Marjlarındaki Daralma Orta ve Küçük Ölçekli Bankalar Arasında Birleşmeye Yol Açar mı?

Kısa dönemde öyle bir şey olacağını zannetmiyorum. Bizim 63 şubemiz var. Türkiye ekonomisinin yüzde 85'ini kapsıyor. Dolayısıyla hizmetimi her yerde verebiliyorum. Artı şube başına kredi ve mevduat verimliliği bütün büyük bankalardan daha iyi. Dolayısıyla benim tek şubeli çalıştığım Anadolu'daki x şehrinde bir başka banka 10 şube ile çalışıyor veya 15 şube ile çalışıyor. Giderleri bana göre çok çok yüksek. O bankanın 10 şubesi kendi aralarında rekabet ederken, ben onlarla rekabet ediyorum. Dolayısıyla büyük bankalar verimliliği artırmak için kendilerini konsolide etmek zorunda. Küçüklere yaşam hakkı daha fazla çünkü küçüklerin manevra kabiliyeti var. 'Büyük küçüğü yutar' diye bir ifade böyle bir pazarda çok geçerli değil.

Kaynak: Akşam
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır