Yeni Yılda Enflasyon Yüzde 8’e İnecek
QNB Finansbank Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, 2020 yılında milli gelir büyümesinin yüzde 4-5, enflasyon oranının ise yüzde 8-10 aralığında tek haneli rakamlara ineceğini tahmin ettiklerini belirtti.
Temel Güzeloğlu, küresel ekonomide 2019 yılında para politikalarını gevşeten Fed ve ECB'nin, politika duruşlarının gelecek yıl da destekleyici olacağı mesajını verdiklerini hatırlattı.
Bu durumun küresel faizlerin uzun süre düşük seviyelerde kalacağını gösterdiğini belirten Güzeloğlu, ticaret savaşlarında, ABD ve Çin arasında gelecek yılın başında ilk aşama olarak bir ticaret anlaşması yapılması ve karşılıklı konulan gümrük vergilerinin kısmen geri alınmasının beklendiğini ifade etti.
Güzeloğlu, böyle bir adım atılması durumunda artacak ticaret hacmi küresel büyümeye olumlu yansıyacağını dile getirdi.
Tüm bu gelişmelerin gelişen ülkelere fon akışları açısından destekleyici olacağını bildiren Güzeloğlu, "2019'un ikinci yarısında olumlu dış konjonktür ve TCMB'nin faiz indirimlerinin etkisiyle ivmelenen yurt içi kredi büyümesinin, gelecek yıl da makul ve istikrarlı bir hızda büyümeye devam etmesini bekliyoruz." dedi.
Güzeloğlu, Merkez Bankasının gelecek yıl faiz kararlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"TCMB'nin son aylarda yapmış olduğu faiz indirimleri sonrası reel faiz oranları daraldığından, bundan sonra enflasyon görünümü ve ülke risk priminde iyileşme oldukça, kademeli olarak faiz indirilmesini bekliyoruz. Enflasyonun gelecek sene sonunda tek haneli rakamlara doğru gerileyeceğini tahmin ettiğimizden, TCMB politika faizinin de sene içinde buna paralel ölçülü adımlarla indirileceğini düşünüyoruz."
"Sorunlu krediler rasyolarında önümüzdeki dönemde bir miktar iyileşme görülebilir" QNB Finansbank Genel Müdürü Güzeloğlu, 2020 yılında ekonomik büyümedeki toparlanmanın ve enflasyondaki düşüşün sürmesini beklediklerini belirtti.
Bu doğrultuda 2020 yılı GSYH büyümesinin %4-5 aralığında, enflasyon oranının ise %8-10 aralığında tek haneli rakamlara ineceğini tahmin eden Güzeloğlu, cari işlemler dengesinin ise, büyümedeki hızlanmaya bağlı olarak GSYH'nin yaklaşık %2'si kadar açık vereceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Güzeloğlu, sektörün NPL oranının şu anda %6-7 seviyesinde ve burada kısa vadede bir kırılganlık beklemediklerini belirterek, "Hatta alınan önlemler ve kredi büyümesine paralel, sorunlu krediler rasyolarında önümüzdeki dönemde bir miktar iyileşme de görülebilir." dedi.