Yabancılara Özel Konut Kredisi Ürünleri Hazırlanıyor
Yabancı uyruklu kişilere konut kredisi uygulamasıyla ilgili çalışmalar yapan bankalar arasında İş Bankası ve Yapı Kredi yer alıyor.
Yeni Düzenlemeler Gayrimenkul Üreticileri Kadar Bankaları da İlgilendiriyor
Kent Plus markasıyla konut sektöründe ismini duyuran Emay İnşaat, ticari gayrimenkul yatırımlarına da ağırlık vermeye başladı. Artık yatırım rotalarına kendilerinin işleteceği AVM ve otelin de girdiğini söyleyen Emay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Çağlar, ilk ticari projeleri olarak Ataşehir’deki Brandium’u gösterdi. Bu arada Anadolu yakasında Yeni Sahra’da da 5 yıldızlı bir otelin inşaatını sürdürdüklerini belirten Çağlar, Avrupa yakası için de otel yatırım planlarının olduğunu kaydetti.
Çağlar, şöyle devam etti: “İki yakada da hayata geçireceğimiz otellerle 500 milyon dolarlık yatırım yapacağız. En az iki şehir otelimiz olsun istiyoruz. Önemli bir markanın isim hakkını alacağız. İlk otelimizi 2013 yılının ortasında açıyoruz ve kadrolarımız şimdiden hazır. Anadolu yakasındaki en prestijli otellerden biri olacak. 340 odasının yanı sıra, business center da bulunacak.” Çağlar, bir başka önemli hedeflerini, “2013 yılının sonuna kadar GYO kurmayı düşünüyoruz” sözleriyle açıkladı.
Anadolu’nun İstinye Park’ı
Erko Grup ile birlikte hayata geçirdikleri Brandium Ataşehir projesi hakkında konuşan Çağlar, toplam 250 mağazanın bulunacağı çok büyük bir AVM’nin de içinde olduğu projeyi, “Anadolu yakasının İstinye Park’ı olacak” sözleriyle değerlendirdi.
Yıl sonunda açacakları Brandium AVM’nin her katında ayrı bir karma olacağını söyleyen Çağlar, kiralamaların yüzde 90 oranında tamamlandığı AVM’de fiyatların 50 ile 350 lira arasında değiştiğini belirterek, “Brandium’da sürprizler olacak. Su konseptine ağırlık veriyoruz. Ayrıca, anaokulu, sinema, yeme-içme alanları bulunacak” dedi.
1.5 Milyon TL’ye 1+1 Daire
Projenin konut bölümü hakkında da bilgi veren Hakan Çağlar, Haziran 2011’de 200 konut satışa çıkardıktan sonra, yeni 200’lik dilimi daha satışa sunduklarını kaydetti. Çağlar, “Bunların da 100 tanesini sattık. İkinci etap bitmek üzere. Ayrıca 18 penthouse daire var. Banların da 1+1 olanını 1.5 milyon TL’ye sattık. Kalanları ise bekletiyoruz” dedi.
Konut projelerindeki başarılarının altını çizen Çağlar, “Mesela Bostancı’daki Kent Plus Centrium’da yüzde 95 satış oranın ulaştık. İnşaat da sürüyor. Kurtköy’deki Newport projemizde ise yüzde 65 oranına çıktık. Genelde iyi lokasyonlar seçiyoruz ve lokasyonu iyi projeler de kulaktan kulağa yayılarak satılıyor. Dairelerin yüzde 30’unu da eski müşterilerimize satıyoruz” diye konuştu.
2012 Sorunsuz Bir Yıl Olacak
Hakan Çağlar, piyasadaki olumsuz söylentilerin 1-2 ay içinde ortadan kaybolacağının altını çizerek, şunları ifade etti: “Ekonomiye ilişkin olumsuz beklentiler, 2012 yaşandıkça ortadan kaybolacak. Piyasada bir risk var ama ekonomi ve inşaatın kendi dinamikleri bu riski aşacak güçte. Önemli bir ivme aldık ve zaman içinde dengelerin yerine oturacak ve 2012, sorunsuz geçecek.”
konut kredisi faiz oranlarının yükselmesinin piyasayı olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Çağlar, piyasanın faiz kazancına geri dönmemesi gerektiğini dile getirdi. Çağlar, “Faizden para kazanmak herkese kolay geliyor. Ama artık böyle olmamalı” dedi.
Fikirtepe İçin Yeni Planlar Var
Hakan Çağlar, kentsel dönüşümün başlatıldığı Fikirtepe için kendilerinin de bir projeleri olduğunu açıkladı. Birkaç bölgeyle ilgilendiklerini ve burada iyi bir projeye imza atma kararlılığında olduklarını vurgulayan Çağlar, Fikirtepe’nin özellikle 2013 yılında hareketli geçeceğini söyledi. Mütekabiliyetle ilgili düzenlemenin de kendilerini olumlu etkileyeceğini vurgulayan Çağlar, ayrıca finans merkezi olarak belirlenen Ataşehir’deki projelerin de devreye girmesiyle 2012 ortasından itibaren Ataşehir’de hareketlenme beklediğini dile getirdi.
Konut Kredisi Kullanmak İsteyen Yabancıya Hazırlık
Şu anda Türkiye, yabancılara, konut satın alımında mütekabiliyet, yani karşılıklılık ilkesini uyguluyor. Eğer, bir ülke kendi topraklarından konut satın almaya izin veriyorsa Türkiye de bu izni veriyor, aksi bir durum söz konusuysa buna göre davranılıyor. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kontrolünde gelecek günlerde bu konuda bir düzenleme yapılarak Türk vatandaşa izin verilsin ya da verilmesin herhangi bir ülke vatandaşının Türkiye’den rahatlıkla konut satın alabilmesinin önü açılmak isteniyor. Bu konuda gayrimenkul üreticileri son derece istekli. Çünkü, yıllık minimum 10 milyar dolarlık bir gelirin özellikle de doğudaki ülkelerden akacaklarını düşünüyorlar.
Bu düzenleme, gayrimenkul üreticileri kadar bankaları da ilgileniyor. Çünkü, şu andaki düzenleme doğrultusunda Türkiye’den konut satın alamayan yabancılar doğal olarak bir konut kredisi de alamıyorlar. Yabancı uyruklu kişilere konut kredisi uygulamasıyla ilgili çalışmalar yapan bankalar arasında İş Bankası ve Yapı Kredi yer alıyor.
Bankalar Satıcı Garantisiyle Konut Kredisi Vermeyi Planlıyor
İş Bankası, bu yönde çalışma başlatan isimler arasında bulunuyor. İş Bankası Bireysel Krediler Bölüm Müdürü Recep Oram, şu ana kadar yaptıkları çalışmaları, “Konut kredisi ürün alternatiflerinin ve kullanma koşullarını belirledik” sözleriyle açıklarken, talebin daha çok tamamlanmamış konut projelerine yöneleceğini belirterek, “Bu satışların büyük bir kısmı müşterilerin kişisel kaynaklarıyla karşılamaları bekleniyor. Tamamlanmamış konutlarda ise bankalar satıcı garantisi alarak konut kredisi verme yoluna gidebilir” diye konuştu.
Oram, finans piyasasındaki bir diğer olası gelişmeyi ise “Yabancılara kullandırılacak döviz veya dövize endeksli konut kredileri ülkemizde ikincil piyasaların kurulmasına olumlu katkı sağlayabilir” sözleriyle anlattı.
Diğer yandan, mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla birlikte bugüne kadar daha çok şirket kurarak ya da üçüncü şahıslar üzerinden konut edinme yoluna giden yabancıların bir başka harekete de yol açacağını söyleyen Oram, “Bunlar mülkiyet değişikliği yaptıracak ve taşınmaz tapularında el değiştirme işlemleri söz konusu olacak” dedi.
Özellikle Rusların en çok gayrimenkul alımı yaptıkları üçüncü ülkenin Türkiye olduğunu belirten Oram, Türk cumhuriyetleri ve Arap ülkelerini de yatırım potansiyeli yüksek diğer ülke grupları olarak gösterdi. Oram, yatırım yapılacak coğrafyaları ise İstanbul’un yanı sıra Akdeniz ve Ege olarak ifade etti.
Avrupalı Vatandaşa Konut Kredisi
Yapı Kredi, bu konudaki çalışmalarını erkenden başlatan isimler arasında yer alıyor. ‘Yurtdışında Yaşayanlara Mortgage’ isimli ürünle şu anda Avrupa’ya hitap eden firma, yasanın çıkmasıyla birlikte bu ürünle diğer ülke vatandaşlarına da hitap edecek. Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, Ağustos 2010’dan itibaren bu ürünle Avrupa Birliği ülkeleri, İsviçre, Norveç gibi karşılıklılık anlaşması olan ülke vatandaşlarına konut kredisi kullandırdıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
“Yabancı uyruklu müşterilerimiz Türkiye’den satın alacakları konutun ekspertiz değerinin yüzde 65’ine varan oranlarda ve 10 yıl vadeye kadar konut kredisi kullanabiliyor. Karşılıklılık ilkesinin kalkması durumunda mevcut durumda konut kredisi kullandıramadığımız Rusya, bazı Türk Cumhuriyetleri ve Körfez ülkeleri vatandaşlarına da kapsam dahilinde konut kredisi sunabileceğiz.”
Erdem, yasayla birlikte mortgage ürününü revize edebileceklerini kaydetti.
Üretim Hızındaki Azalma Global mi Mevsimsel mi?
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin hazırladığı rapora göre, malzeme ayağında ihracat ve ithalat göstergelerinde yaşanan gerileme, mevsimsel olduğu kadara global krizin de ilk etkileri olarak değerlendirilebilir. İMSAD’ın aylık olarak hazırladığı rapora göre, sektör, hem üretim hem ihracat hem de ithalat açısından gerileme yaşıyor.
Raporda sektörün Kasım 2011 itibariyle ihracat düzeyinin 1.41 milyar dolara gerilediği ifade edilirken, aynı dönemde ithalatın ise 633 milyon dolar seviyesinde kaldığı kaydedildi. Toplam ihracat açısından ise sektörün payının yüzde 12.67’ye gerilediği belirtilirken, üretim hızındaki düşüş, dikkat çekilen bir diğer nokta oldu.
2010’da son çeyrek hariç üretim hızını sürekli yükselten sektörün 2011’in ilk çeyreği itibariyle üretim hızındaki düşüş devam ederek yüzde 18’den yüzde 15.7’ye gerilediğinin kaydedildiği raporda, rakamın ikinci çeyrekte yüzde 13.4, üçüncü çeyrekte ise yüzde 10.7 olarak kayıtlara geçtiği dile getirildi.
Durumun temel nedenlerinden biri olarak konut talebinin arzla örtüşmemesi gösterilirken, sektörde önemli miktarda stok olduğu da savunuldu. İnşaata devam sürecini etkileyen olumsuz hava koşulları ve global krizin etkilerinin hissedilmeye başlamış olunması diğer etkenler olarak gösterildi.