Türkiye'de ev almak kârlı bir yatırım mı?
Türkiye'de emlak fiyatları önümüzdeki dönemde elbette yukarı gidecek ama kısa vadede kâr realizasyonları oluşması ve fiyatların geri çekilmesi gayet doğal.
Türkiye'de emlak fiyatları önümüzdeki dönemde elbette yukarı gidecek ama kısa vadede kâr realizasyonları oluşması ve fiyatların geri çekilmesi gayet doğal. Çünkü bütün fiyat trendleri, 'patlama-çöküş' teoremine göre hareket ederler. Dipler ve tepeler her zaman vardır.
Yabancıların en çok sorduğu soruyu ben de sizlere sorarak konuya girmek ve özellikle Avrupa ve Amerika basınında çıkan "Türkiye'de ev alın" tavsiyeleri ile içeride yapılan "emlak fiyatları geri çekilecek" yorumları arasında "tezat" var mı sorgulamak istiyorum.
Konuyu detaya boğmadan "tespitler-sorular-cevaplar" şeklinde ele alıp net çıkarımlara varmayı deneyeceğim.
Ne dersiniz; sizce Türkiye’de ev alınır mı?
Çıkarımları aktaralım sonuca birlikte varalım:
- Avrupa Birliği süreci orta ve uzun vadede emlak fiyatlarına mutlaka olumlu yansıyacak ama kısa vadede özellikle finansal-siyasal gerekçeler ile oluşacak geri çekilmelere dikkat edin. Brezilya gibi ülkelerde geri çekilme dinamikleri sona yaklaşırken, Türkiye’de süreç hala devam ediyor.
- Cümlede geçen "finansal-siyasal" gerekçeler ne anlama geliyor? Emlak yatırımları diğer finansal araçlar gibi algılanabilir mi? Böyle bir değerlendirme doğru olur mu?
Kâr realizasyonu normal
Sorulara "İMKB 30'dan seçilmiş herhangi bir hisse senedi grafiği veya altın fiyatları üzerinde cevap arayalım" ve "emlak fiyat trendleri de hisse fiyat hareket mantığına uyar" tezini ortaya atarak konuyu derinleştirelim.
- Her iki grafik üzerinde tepe yapmış dönemleri "sizin konut almaya niyetlendiğiniz" dönemler olarak varsayalım. O dönemde, yani fiyatlar balon içindeyken, sizlere "kısa vadede emlak fiyatları düzeltmeye maruz kalabilir, ama orta-uzun vadede yukarı" deseydim, belki kavramlar çok açık olmazdı. Oysa yaşananlar grafiğe dökülünce yorum çok açık ve net; fiyat kısa vadede geri çekiliyor, realizasyonlar oluşuyor ama sonrasında yeniden yukarı dönüyor.
- İlk grafik İMKB 30'dan alınmış bir hissenin ama aslında bir "emlak fiyat grafiği" çizsek mantık çok farklı olmaz. Sadece dalgaların sayısı daha az ve genişliği daha büyük olarak karşımıza çıkar.
- Bütün fiyat trendleri, buna oturduğunuz veya almayı düşündüğünüz evin fiyatı da dahil olmak üzere, "patlama-çöküş" teoremine göre hareket ederler. Dipler ve tepeler her zaman vardır.
Sonuç 1: "Türkiye'de ev alın" tavsiyesi ile "fiyatlar geri çekilir" tezi çelişen değil, doğru analiz edildiğinde birbirini tamamlayan yapılar. Burada ayrıntı zamanlamada yani vadede gizli.
Sonuç 2: Türkiye'de emlak fiyatları önümüzdeki dönemde elbette yukarı gidecek ama kısa vadede "kâr realizasyonları" oluşması ve fiyatların geri çekilmesi gayet doğal.
Kaynak: Referans Gazetesi