« Haberler

Tüketici Kredilerindeki Artış Dikkatle İzleniyor

05/01/2012

İyi Çalışan Bankayla Kötü Çalışanın Aynı Kefeye Koyulamayacağını Bildiren Bilgin Zamanında Müdahale Adına Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarını Arayıp Hesap Sorduğunu İfade Etti

a1_17İyi Çalışan Bankayla Kötü Çalışanın Aynı Kefeye Koyulamayacağını Bildiren Bilgin Zamanında Müdahale Adına Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarını Arayıp Hesap Sorduğunu İfade Etti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Tevfik Bilgin, tüketici kredilerindeki artışın dikkatle izlendiğini bildirdi. Bilgin, “Kredi kartlarında takibe dönüşüm oranı düştü, yüzde 6’lardayız. Kredi kartlarının artış hızı son 2 yıldır çok uslu. Ancak, talep tüketici kredilerine kaydı. Tüketici kredilerine hassasiyet göstermek lazım” dedi.

Capital dergisine konuşan Bilgin bu konuda denetim yaptıklarını verileri sürekli kontrol ettiklerini ifade ederek şunları söyledi: “Niye bir bankada takibe dönüşüm oranı daha yüksek, hangi bankada veriler ne olmuş şeklinde bakıyoruz. Bir pazarlama hatası varsa o bankayı çağırır, “Neden böyle bankacılık yapıyorsun? Kendini toparla’ deriz. Bizim en büyük özelliğimiz banka bazında önlem alabilmemiz. Denetimi yaparken iyi çalışan bankayla kötü çalışanı aynı kefeye koymamak lazım. Kötü çalışanın hangi alanda gerekiyorsa o alanda kulağını çekmek lazım.”

Arayıp Çağırırım

Genelde bir eleştiri durumunda bankaları genel müdür düzeyinde aradığını bildiren Bilgin, “Bazen genel müdür yardımcılarını da ararım, hiç sorun değil. Onları buraya çağırırız, yüz yüze görüşürüz. Bazen çok sert bazen çok yumuşak olabiliyoruz ama bankacılarımız bizi biliyorlar. Her şey kanunda yazanla olmaz, yeri geldiğinde ‘size sarı kart, dikkat edin. Peşinden başka kartlar da gelebilir’ gibi uyarılar yapıyoruz. Zaten 48 bankamız var, hepsi artık bizi biliyor. Birbirimizi iyi biliyoruz.”

Kârlılık Yüzde 15 Eridi

“2011’de bankaların performansını nasıl yorumluyorsunuz?” sorusuna Tevfik Bilgin’in yanıtı şu oldu: “Geçen yılki tedbirler nedeniyle kârlılık düştü. Ekim sonuna göre kârlarda yüzde 13’lük düşüş var. Tahminim, geçen yıl kârlılık 20 milyar TL civarındaydı, bu yıl da bu rakama yaklaşır. Ama reel olarak baktığınızda kârlılık gerilemiştir çünkü bilançolar aktif anlamda büyüyor. Yüzde 13-15 arası kârlılıklarda bir erime olacak ki, bu da gayet doğal.”

Bankalar Yavaş Pedal Çevirecek


“2012 için Avrupa’daki krizin daha şiddetleneceği, Türkiye’nin de bundan etkileneceği tahminleri yapılıyor. Bu durum tabii ki bankaları da etkileyecek” diyen BDDK Başkanı Bilgin, şöyle devam etti:

“Ama çok menfi etkilemeyecektir. Bankalar 2012’de bisikletin pedallarını biraz daha yavaş çevirecekler. Kârlılıklar yine azalacaktır. 2012’deki en büyük risk, ülke riski. Avrupa’daki gelişmelerin global çapta yaratacağı etki bizim için risk. Bir de durağanlığa paralel kredi riski var. Kredilerdeki geri dönüş riski.”
Milliyet

Kaynak: Milliyet
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır