Sel ders oldu konutta sigorta %15 arttı.
İstanbul'da toplam 31 kişinin ölümüne yol açan son sel felaketi, özellikle su baskını, yangın, terör, cam kırılması gibi riskleri de kapsayan konut ve işyeri sigortalarında önemli oranda artış yaşanmasını sağladı
Eylül ayında İstanbul ve Tekirdağ'da meydana gelen ve 31 kişinin ölümüne yol açan sel felaketi, 1999 yılında yaşanan depremin ardından başlayan sigorta bilincinin yeniden oluşmasını sağladı. Sel felaketiyle birlikte özellikle İstanbul'daki ev ve işyeri sigortalarında önemli oranda artış yaşandığını dile getiren sigortacılar, Türkiye genelinde ise bu artışın yüzde 10 ile yüzde 15 oranında olduğunu ifade ediyorlar.
Nippon Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Dr. Baturalp Pamukçu, 1999 depreminin ardından hükümetin Zorunlu Deprem Sigortası'nı (ZDS) uygulamaya koyduğunu ve bunun da ZDS sigortalarına ilk yıllarda önemli oranda talep oluştuğunu söyledi. Pamukçu, 'Ancak, DASK hala yüzde 30'lar seviyesinde. Türkiye'deki 14 milyon konuttan sadece 3 milyonunda ZDS sigortası bulunuyor' dedi.
Sel felaketinden sonra özellikle sel, yangın, terör, cam kırılması gibi riskleri kapsayan konut ve işyeri sigorta poliçelerinde belirli bir artış yaşandığını dile getiren Pamukçu, 'Sigortalanma isteğindeki bu artış beklenen kadar olmasa da yaşanan sel felaketinin, tüketicilerin sigorta bilincini bir ölçüde artırması ve sigorta ürünü alırken daha titiz davranılması yönünde olumlu bir yönlendirmeyi sağladı' dedi.
10 Bin Hasar İhbarı
Sel felaketi nedeniyle 10 bine yakın hasar ihbarı ve yaklaşık olarak 700 milyon lira tahmini muallak hasar tutarının söz konusu olduğunu belirten Pamukçu, şunları kaydetti: “Sel felaketinden dolayı sigorta şirketlerinin mali bünyelerinin çok fazla etkileneceğini düşünmüyorum. Konut, işyeri ve kasko sigortalarında ek teminat olarak verilmekte olan sel riski reasüre edilmiş olsa bile oluşan bu hasar maliyeti, sigorta sektörünün konsolide teknik sonuçlarını çok az olsa da negatif olarak etkileyecek.'
Ödemeler Gecikmeden Yapıldı
Sigorta şirketlerinin kesin ekspertiz çalışmaları sonuçlanan sigortalılarına ödemelerini gecikmeden yaptığını söyleyen Pamukçu, 'Bütün bu yoğun çalışma ve çabaların sonuçları maalesef halkımıza tam olarak gösterilemedi' dedi. Pamukçu, sigorta poliçesi satın alan tüketicilerin, bu tür riskler gerçekleştiğinde hasarlarının tam olarak karşılanması için ürünü satın aldıklarında iyi araştırma yapması ve gerçek değer üzerinden sigorta poliçesi yaptırmalarının gerekli olduğunu vurgulayarak, 'Bununla birlikte sigortacıların, hangi teminatın hangi risk gerçekleştiği zaman devreye girdiğini tüketicilere çok daha açıklayıcı olarak anlatmaları gerikiyor' diye konuştu.
İhtiyacı Karşılamalı
Baturalp Pamukçu, sigorta poliçesi almak isteyen tüketicilerin taleplerini tam olarak karşılayan ürünlerin sunulmasının, risklerin gerçekleşmesi durumunda oluşan hasarların tam olarak karşılanmasının sağlanacağını sözlerine ekledi.