Mood’s Türkiye’nin Kredi Notunu Düşürdü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Türkiye'nin kredi notunu Ba3'ten B1'e indirdi, Türkiye’nin kredi görünümü negatif oldu. Bakanlık konuya ilişkin açıklama yaptı.
Moody’s açıklamasında "not indirimi ödemeler dengesi krizinin artmaya devam etmesini yansıtıyor. Türkiye uzun süreli ekonomik ve finansal oynaklık dönemine karşı kırılgan olmaya devam ediyor. Türkiye'nin Döviz rezervlerinde düşüş TCMB'nin uzun süredir devam ettiği kurda serbest dalgalanmaya izin verme politikasına ters görünüyor ve bankanın şeffaflığıyla bağımsızlığına gölge düşürüyor " ifadesi yer aldı.
Risk dengesinin aşağı yönlü olduğunu ve yakın vadede daha fazla dengesizlik oluşturacak faktörler olduğunu belirten Moody's İstanbul'daki seçim tekrarının belirsizlik yarattığını, Türk Lirası'nda daha fazla düşüş olabileceğini, döviz rezervlerinin de daha fazla azalabileceğini öngördü. Türkiye'ye yaptırım uygulanmasının daha fazla piyasa tepkisine neden olacağı ve kredi notu için de negatif olacağı ifade edildi.
Kurum, ABD ile yaşanan S400 krizine de dikkat çekerek "ABD Kongresi'nin değerlendirmeye alacağı olası yaptırımlar da Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde baskı oluşturuyor" ifadesine yer verdi.
Moody's, Türkiye'nin mali gücünün belirgin biçimde kötüleşmesi kredi negatif olur. ABD ile yaptırım boyutunda bir kötüleşme de kredi notu üzerinde aşağı yönlü baskıya neden olur. Not artırımı olası değil, ancak yetkililer dış baskılara karşı ekonomide yeniden dengelenmeyi sağlayacak güvenilir ve geniş çaplı bir program uygularsa not stabilize olur" değerlendirmesini yaptı.
Bakanlık Açıklama Yaptı
Hazine ve Maliye Bakanlığı karara tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada "Moody's'in kararı Türkiye ekonomisinin temel göstergeleriyle bağdaşmamakta. Kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı soru işareti yaratmakta" denildi.
Bakanlığın açıklaması şöyle ''Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's tarafından verilen not indirim kararı, Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile bağdaşmamakta ve bu nedenle kuruluşun analizlerinin nesnelliği ve tarafsızlığı açısından soru işaretleri yaratmaktadır. Kuruluş, yaptığı değerlendirmede Türkiye'nin borçlarının rezervlerinden 2,6 kat fazla olduğuna vurgu yapmıştır. Bu oran, Moody's'in bizden daha yukarıda notlandırdığı bazı gelişmekte olan ülkelerde dahi bizim çok üzerimizdedir.’’