Kurumsallaşmayan firmaya mortgage kredisi yok
Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde inşaat sektöründe kurumsallaşmanın şart olduğunu söyleyen Soyak Yapı Genel Müdürü M. Emre Çamlıbel, "Bu süreçte kurumsallaşmayan firmalara bankalar ipotek kredisi vermeyecek" dedi.
Management Plus Danışmanlık ve Altınanahtar dergisi işbirliği ile düzenlenen "Konut Yapı Sektöründe Kurumsal Gelişim ve Marka" konferansı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda dün gerçekleştirildi. 2015 yılında gayrimenkul sektörünün 240 milyar dolara çıkacağını söyleyen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği(GYODER) Başkanı Haluk Sur, "Bu da ortalama 6-8 milyon yeni konut anlamına geliyor" dedi. Türkiye'de 600 bin konut talebinin yanı sıra yaş, kalite ve deprem gibi faktörlerden dolayı yenilenmesi gereken 7 milyon 500 bin adet konut bulunduğunu kaydeden Sur, sektörün önümüzdeki günlerde özellikle konut yenilenmesi ve "Kentsel Dönüşüm Projeleri"yle ivme kazanacağını söyledi.
Yabancı sermayenin ilgi odağında olan sektörlerin başında bankacılığın geldiğini belirten Soyak Yapı Genel Müdürü Çamlıbel, "Gayrimenkul firmaları kurumsal süreçlerini tamamlayamazsa bu bankalardan kredi alamayacak. Dolayısıyla ipoteğe dayalı kredi sistemi mortgage işleyemeyecek" dedi. Konut sektöründeki firmaların artık ISO ve Avrupa Kalite ve Yönetim Kuramı (EFQM) gibi sistemlerle çalışmaları gerektiğine dikkat çeken Çamlıbel, "Bu sistemler firmalarımızın dışarı açılmaları ve yabancı ortaklıklar konusunda referans olacaktır. Kurumsallaşma için bu sistemleri kullanmak zorunluluk. Yoksa yabancı firmalar gelirler ve işimizi alırlar" diye konuştu.
AB 55 milyar euroyu sınır ötesine gönderdi
Küresel gayrimenkul sermayesinin Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini belirten Sur, "2005 yılı rakamlarına göre 15 AB ülkesi, 55 milyar euroyu sınır ötesi yatırım olarak değerlendirdi. Türkiye'nin de buradan pay alması gerek" dedi. Yabancıların mülk edinmesine olanak sağlayan kanunun yürürlüğe girmiş olmasının önemine de değinen Sur, özellikle sahil şeritlerinde 2. ev pazarında büyük fırsatlar olduğunu söyledi.
Yabancıların özellikle gayrimenkul sektörü olarak Türkiye'yi çok yakından takip ettiğini söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, firma olarak, İngiltere, İrlanda ve Körfez ülkeleri ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Tekfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve TEMA Başkanı Nihat Gökyiğit de "Doğaya Dost Binalar Konseyi Derneği" kuruluşu hazırlığı yaptıklarını belirtti. Dünya Çevre Dostu Binalar Konseyi'nin faaliyete geçtiğini de aktaran Gökyiğit, bu konseyin aralarında İstanbul'un da bulunduğu dünyanın 22 büyük kentinde projeler yürüteceğini ifade etti.
Kaynak: Referans