« Haberler

Küçük konut yatırımı nasıl yapılır?

21/05/2010

Bir çok konut projesinde genelde en çabuk 1+1 tipindeki konutlar satılıyor

ev_34Bundan 10 yıl öncesine kadar bu soruya gülüp geçerdik ancak şimdi hiç de öyle değil. Günümüzde hemen her alanda değişen alışkanlıklarımız konutta da kendini gösteriyor.

Bir dönemin klasik 3 oda bir salon tipindeki konutları artık çok da revaçta değil. Bu tür büyük konutların yerini daha fonksiyonel ve verimli konutlar almaya başlıyor.

Son 5 yılda emlak fiyatlarının artması, fakat kişilerin gelir durumunun aynı oranda artmaması nedeniyle konut alamayan kesime yönelik yeni arayışlara yönelen inşaat firmaları hemen kafayı yurt dışına çevirerek, ihtiyacı gidermeye dönük olarak küçük konutları buldu. Bu konutlar ulaşılabilir fiyatlarıyla küçük birikimlerle alınabilir hale geldi.

Günümüzde yapılan bir çok konut projesindeki 1+1 tipindeki konutlar hemen satılıyor. Doğal olarak çocuklu ailelerin bu tip konutlarda yaşaması mümkün görünmemekle birlikte, bu tip konutlar çalışan bekarlara veya öğrencilere hitap ediyor.

Artan genç nüfus ve büyük şehirlere yaşanan göç bu konutlara talebi artırıyor. 30-40 metrekare büyüklüğünde bir konuta sahip olmak için 30 ile 100 bin TL arasında bir rakamın gözden çıkarılması gerekiyor. Fiyatlar bölgelere göre çok değişiyor. Çok çok ucuz olmasa bile daha büyük konutlara göre alınabilir fiyatı bulunan konutlar beraberinde yaşam tarzımızı da değiştiriyor. Yapı ve dekorayon mağazalarında artık küçücük bir konutun döşenmiş halini bile görebiliyoruz.

Küçük konut neden tercih edilir?

Gayrimenkulün yatırım özelliği ve uzun dönemdeki getirisi düşünüldüğünde tüm konutlar gibi bu tür küçük konutlar da cazip görünüyor. Özellikle kira getirisi düşünüldüğünde merkezi noktalara yakın olan küçük konutların getirisi çok fazla oluyor.

En önemli sebeplerden biri de fiyatının daha düşük olması. Bunların yanı sıra değişen iş hayatları ve zaman sıkıntısı da bu konutların tercih edilmesinde neden oluyor. Genelde şehre yakın yerlerde olması tercih edilen bu konutlar yatırım açısından da avantajlar sunuyor.

Çünkü küçük konutların kira getirisi diğerlerine oranla daha fazla oluyor. Kolay temizlenmesi-toplanması, ısıtılmasının kolay olması ve daha az eşyaya ihtiyaç duyulması gibi nedenler de bu konutları gözde yapıyor. Bu şekilde konut alımında ve kullanımında daha fazla tasarruf sağlanıyor.

Nelere dikkat etmeli?

Küçük konutlar hiçbir zaman bir aile konutu olamaz. Hiç odası olmayan stüdyo dairelerde ya da yalnızca 1 odası olan 1+1 konutlarda bir ailenin yaşaması mümkün değil. Bu nedenle küçük konutların yalnız yaşayanlar için tasarlandığını unutmayın!

Küçük konutların brüt metrekaresi genelde 40-60 metrekare civarında. Fakat bunlar net metrekareler değil. Bu konutların net metrekaresinin çok daha küçük olduğunu ve aldığınız konutun aslında daha küçük olduğunu unutmayın!

Yatırım için alınan küçük konutlarda lokasyon çok önemlidir. Şehir dışında yapılan konutlar bu anlamda dezavantajlı gibi görünüyor.

Genelde şehir içinden alınan konutların kira getirisi daha yüksek ve kesindir. Şehir dışından küçük konut almayı planlıyorsanız da bu konutların üniversitelere ve sanayi alanlarına ya da havaalanı gibi yerlere yakın olmasına dikkat etmek gerekiyor. Yoksa büyük umutlarla alınan küçük metrekareli konutlar bir depodan öteye gidemez…

Yavuz Karaman

Kaynak: Milliyet
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır