« Haberler

Kredilere Fren Geliyor

24/01/2013

Merkez Bankası yetkilileri bankacılara, kurlarda şu anda tehlikeli bir hareket olmamasına rağmen, kredi artış hızında fazla artış olduğunu, bu nedenle faiz indirip mevduat munzam karşılıklarının artırıldığını açıkca söylediler.

Hürriyet Gazetesi yazarlarından Erdal Sağlam bu haftaki yazısonda Merkez Bankası'nın hafta içinde aldığı kararları değerlendirdi.

Merkez Bankası’nın önceki gün aldığı kararların nedeni tümüyle açıklığa kavuştu.

Merkez Bankası yetkilileri bankacılara, kurlarda şu anda tehlikeli bir hareket olmamasına rağmen, kredi artış hızında fazla artış olduğunu, bu nedenle faiz indirip mevduat munzam karşılıklarının artırıldığını açıkca söylediler. Dün Merkez Bankası yönetimi, her Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında yaptığı gibi; banka iktisatçıları ile bir araya gelerek alınan kararların amaçlarını ve detaylarını anlattı, bankacıların sorularını yanıtladı.

Toplantıya katılan bankacılardan aldığım bilgiye göre; Merkez Bankası yetkilileri açık açık, alınan kararların “sıkılaştırıcı bir önlem” olduğunu söylemişler. Yani Merkez Bankası bu kararların ekonomide aşırı ısınma tehlikesine karşı frene basma kararları olduğunu söylemiş. 2012 yılı kredi artış hızının yüzde 16 ile tamamlandığı hatırlatılırken, 2013 yılı için ise beklenen artışın yüzde 15 olduğu tekrarlanmış. Daha yılın ilk günlerinde olunduğu için kesin bir artış rakam verilememiş ama “kredi artış hızındaki beklenenin üzerinde artış” nedeniyle bu kararların alındığı kaydedilmiş.

Toplantıda tartışılan konulardan biri de doğal olarak Moody’s’in olası bir kredi notu artırımı ve bununla birlikte kısa vadeli sermaye hareketlerinin daha da hızlanması halinde nelerin yapılacağı imiş. Merkez Bankası yetkilileri, şu anda TL’nin aşırı değerli olmadığını, ancak kısa vadeli sermaye hareketlerinin hızlanmasıyla TL’nin aşırı değerlenmesinin gündeme gelebileceğini, bu takdirde gerekli önlemin alınacağını söylemişler. Merkez Bankası’nın daha önce de kamuoyuna açıkladığı “TL’nin aşırı değerlenmesine izin vermeyiz” sözünün arkasında durduğu gözlenirken, “kurda istikrarı gözeteceğiz” denilmiş. 

Kurlardaki aşağı yönlü istenmeyen bir hareket, yani TL’nin aşırı değerlenmesi halinde yapılacaklar ise yine benzer olacak. Yani TL aşırı değerlendiğine kanaat getirdiğinde Merkez Bankası faiz oranlarını aşağı indirmeye devam edecek. Bunun yanında ekonomiyi aşırı ısındırmamak adına da, önceki gün olduğu gibi, yine zorunlu karşılık artırımına gidecek. Bu mesaj bankacılara açıkca verilmiş.

Enflasyondan Korkulmuyor

Merkez Bankası yetkilileri bankacıların soruları üzerine enflasyondaki seyirden memnun olduklarını söylemişler. PPK toplantısı sonrası yapılan açıklamada olduğu gibi; Ocak ayında sigara zamları nedeniyle görülecek artıştan sonra enflasyonun yeniden düşüşe geçeceği beklentisi tekrarlanmış. Bankacıların küresel emtia fiyatlarının artışa geçmesi halinde enflasyon için önlemin gündeme gelip gelmeyeceği yönündeki sorularına ise Merkez Bankası yetkilileri, “Bizden kaynaklanmayan artışların doğrudan etkilerine yapacak bir şeyimiz yok. Ancak bunun ikincil etkileri görülmeye başladığında ona göre önlem alırız” demişler. 
Bankacılar Merkez Bankası’nın enflasyon konusunda kaygı duyma-dığını belirtirken, “edindiğimiz izlenim; enflasyonda büyük olmayan artışlara Merkez Bankası’nın ses çıkarmayacağı yönünde”  dediler.

Bankacıların detaylı soruları üzerine “Alınan kararlara  tümüyle bakın ve böyle baktığınızda genel olarak sıkılaştırıcı kararlar olduğunu göreceksiniz” demişler.

Merkez Bankası yetkilileri gecelik borç verme faiz oranının da indirilmesinin nedeni olarak, kredi ile mevduat faiz oranları arasındaki makasın kapatılması amacını dile getirmişler.  Merkez Bankası yetkilileri her şeye rağmen, küresel ekonomide görülebilecek hareketleri düşünerek, para politikasındaki esnekliğin devam etmesi gerektiğini tekrarlamışlar.

Kaynak: Hürriyet
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır