Kredilerde Yeniden Yapılandırmaya Banka Engeli
Bankalar vatandaşların yasal hakları olan konut kredileri için mecburen yeniden yapılandırma yaparken son 2 yılda vatandaşın en fazla aldığı ihtiyaç kredilerinde yapılandırma yapmamak için vatandaştan olmaz isteklerde bulunuyorlar.
Faiz oranlarının yüzde 5’e gelmesiyle düşen tüketici kredisinden yararlanmak isteyen vatandaşa bankalar ayak diriyor. 3 liralık Kredi Kayıt Bürosu işlemi için 2 bin lira isteyen bile var. Masraf üstüne masraf çıkınca yapılanma da anlamsız hale geliyor. Bankalara isyan eden Bakan Çağlayan önlem sözü verdi
Merkez Bankası'nın dünyadaki konjonktüre uygun olarak faiz oranlarını indirmesiyle piyasa faiz oranları yüzde 5'in altına geriledi. Bunu gören vatandaşlar da başta 100 milyar liraya kadar çıkan ihtiyaç kredisi faizleri olmak üzere tüketici kredilerini yenilemeye koştu. Ancak bankalar geçen yıl aynı dönemde aylık yüzde 1.7 faizle alınan ihtiyaç kredilerinin yenilenmesini yapmamak için bin dereden su getirmeye başladı. Pazar günü Habertürk'te yer alan 'Kredisi olan yaşadı' başlığı ile verilen haberde vatandaşlara kredilerini yenilemeleri önerildi. Ancak bankalara koşan vatandaşlardan bazıları hayal kırıklığına uğradı. Bankalar vatandaşların yasal hakları olan konut kredileri için mecburen yeniden yapılandırma yaparken son 2 yılda vatandaşın en fazla aldığı ihtiyaç kredilerinde yapılandırma yapmamak için başta ek dosya masrafı olmak üzere vatandaştan olmaz isteklerde bulundular.
Bankalar vatandaşlardan yeni kredi için yeni dosya ve istihbarat ücretinin yanı sıra şimdiye kadar görülmeyen 'dosya kapanma' ücreti de istiyor. Oysa vatandaşlar aynı bankadan kredilerini yeniledikleri için bankanın herhangi bir masrafı olmuyor. Yani ikinci kez dosya masrafı istenmesinin herhangi bir karşılığı yok. En fazla Kredi Kayıt Bürosu'ndan müşterisinin yeni risk durumunu öğrenmek isteyebiliyor. Onun tutarı da sadece 3 lira. Oysa banka bu 3 lirayı değil örneğin bin lira dosya kapatma bin lira da dosya açma ücreti istiyor. Böylece geçen yıl alınan 10 bin liralık kredinin bu yıl yenilenmesinde vatandaşın karı bin 500 lirayken cebinden 2 bin lira çıkacağını gören vatandaş bu yapılanmadan vazgeçiyor. Bu duruma Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan bile isyan ediyor. Hükümet vatandaşın faiz indiriminden yararlanması için yasal düzenlemeye hazırlanıyor.
Vatandaşlar bu uygulamaları yapan bankaları bırakıp başka bankalara gidebilir. Böylece düşük faiz oranından yararlanabilir. Bazı bankalar yenilenecek olan krediler için dosya ücreti istemiyor. Ancak vatandaşların da dikkat etmesi gereken şey yapılanmanın yararlı olup olmadığı. Banka kredi faizini ağırlıklı olarak ilk taksitlerden aldığı için örneğin vadesine 1 yıl kalmış kredilerde yapılanma anlamsız hale geliyor. Genellikle vadesi üçte birini geçmeyen yani 3 yıl aydıysanız 1 yılı doldurmamış kredi faizlerinde yapılandırma avantajlı oluyor.