Kredilerde refinasman yapılır mı?
Bankacılar, konut kredi faiz oranlarının hatırı sayılır miktarda düşmesine rağmen 'refinansman' için hala uygun seviyede olmadığını belirtiyor. Düşen faiz oranlarıyla aylık taksit azalsa da eski kredinin erken ödeme komisyonu ve yeni kredinin masrafları, yeni kredinin maliyetini yükseltiyor
Son bir aydır düşme eğiliminde olan konut kredi faizleri önceki hafta Merkez Bankası'nın faiz oranlarını iki puan birden düşürmesiyle yaklaşık aylık yüzde 1.90 seviyesinden, yüzde 1.49'a geriledi.
Konut kredi faizlerinin aniden düşmesiyle, yüksek faiz oranlarıyla kredi kullanların kredisini bu günkü faiz oranlarıyla yenileme telaşına düşüreceği tahmin ediliyor.
Ancak bankacılar, bu günkü faiz oranlarının 'refinansman' denilen kredi yenileme işlemi için yeterince düşük olmadığını belirtiyor.
Çünkü refinansman işlemi yapabilmek için önce eski kredinin kapatılması, bunun için de mortgage yasası gereğince kalan borcun yüzde 2'sine kadar erken ödeme komisyonu ödenmesi şart. Bununla birlikte yeni kredi için dosya masrafı, banka komisyonu ve ekspertiz gibi masrafların tekrar ödenmesi gerekiyor. Bazı bankalar bir önceki kredinin hayat ve konut sigorsanın dev amını kabil ederken bazı bankalar bu sigortaların da yenilenmesini istiyor.
Ayrıca bazı bankaların refinasman kredisini, normal konut kredilerinden bir bir kaç puan fazla faizle veriyor. Tüm bunlar bir araya gelince, tüketicinin yüksek faizle aldığı kredi için ödeyeceği faizle refinansman kredisi masrafları neredeyse aynı oluyor.
TEB Bireysel ve İşletme Kredileri Direktörü Koray Kaya, özellikle 36 ay gibi kısa vadeli kredilerde refinansman işleminin kazançlı olmayacağına dikkat çekerek "Oranlar ne kadar aşağı gelirse müşteri o kadar karlı çıkacaktır" dedi.
Vade uzatmak isteyenler çoğunlukta
Denizbank Konut ve Oto Finansman Bölüm Müdürü Barış Yılmazkaya ise refinansman işleminin kazançlı olması için faiz oranlarının 1.30'lar seviyesine gerilemesi gerektiğine dikkat çekti. Konut kredi faizlerinin 1.90 - 2'ler seviyesinde olduğu 2008'in son çeyreğinde, konut kredisi kullananların çok az olması nedeniyle bu yöndeki refinansman taleplerinin de çok sınırlı olduğunu kaydeder Yılmazkaya, şunları söyledi:
"Bu günlerde krizden gözü korkan ve ya kriz dolayısıyla ödemelerinde güçlük çeken müşterilerimiz vade uzatmak için refinansmen telebinde bulunuyor. Ayrıca dolar kurunun yükselişinden dolayı TL krediye dönmek için refinansman kredisi almak isteyenler var. Ama TL kredi faizleri döviz kredilerinin refinansmanı de henüz için uygun seviyelerde değil."
Refinansman için ödenmesi gereken masraflar
- Banka komisyonu.
- Eski kredinin ödenmemiş kısmı için yüzde 2 erken ödeme ücreti.
- 450 - 550 TL arasında ekspertiz ücreti.
- 250 - 300 TL arasında ipotek ücreti.
- Önceki kredinin hayat sigortası kabul edilmesse hayat sigortası.
Kaynak: Milliyet