Kredi Kartı Kullanımı Artıyor
Bankalar arası Kart Merkezi (BKM)’nin Kart Monitör Araştırması'na göre, her 10 vatandaştan 7’si ödeme aracı olarak kredi kartı kullanmayı seçiyor
Bankalararası Kart Merkezi (BKM),Türkiye'nin kart kullanım alışkanlıklarını tespit etmek için Türkiye'nin Ödeme Yöntemi (TROY)’un desteğiyle Ipsos tarafından bu sene 8’incisinin gerçekleştirildiği "Kart Monitör Araştırması" sonuçları açıklandı. Araştırma sonuçlarına göre, kart kullanım bilinci günden güne artıyor. Kredi kartı, ödeme anlayışının dijital dönüşümüne destek olan en etkili ödeme yöntemi olarak belirtiliyor. Açıklamalarda, 2015 senesinde alışveriş yaparken en çok tercih edilen ödeme yönteminde kredi kartının payı yüzde 61 iken, 2017 senesinde bu pay yüzde 68'e yükseldi.
Alışverişlerde kredi kartının tercih edilmesindeki başlıca sebep, nakit para kullanımının azalması oldu. 2015 senesinde alışveriş yaparken tercih edilen ödeme yönteminde nakit para kullananların payı yüzde 35 iken, 2017'de bu payın yüzde 27’ye geriledi. Bu verilere göre, her 10 vatandaştan 7'si ödeme aracı olarak kredi kartı kullanmayı tercih ediyor.
Türkiye'de bir banka hesabı veya kredi kartı olmayan 20 milyonun üstünde vatandaş bulunuyor. Kredi kartı almayı düşünen vatandaşların sayısı ise 2015 senesine göre ciddi şekilde artış gözlemlendi. 2015 senesinde kredi kartı olmayan ve kart almayı düşünenlerin oranını yüzde 11 seviyesindeyken, bu oranın 2017'de yüzde 37 seviyesine yükseldiği gözlemlendi.
Taksit ve Para Puanlar Vatandaşa Cazip Geliyor ATM kartı veya maaş kartı olarak bilinen banka kartları, bu yerleşik algılarını günden güne kaybediyor. Bu kartlar artık ödeme aracı olarak kullanılıyor. Bir banka kartı bulunan ve bu banka kartını kullananlar toplam nüfusa oranla yüzde 58 seviyesindeyken, bu vatandaşların yüzde 19'u banka kartını alışveriş için kullanıyor. Banka kartını alışverişlerinde kullanmayanlar, bunun nedeni olarak kredi kartı alışverişlerinin taksit ve parapuan gibi avantajlar sağladığını belirtiyor. Kredi kartı ile taksitli ödeme yapmayı tercih edenlerin payı 2015 senesinde yüzde 6 oranındayken, 2017 senesinde bu vatandaşların payı yüzde 26 oranına çıktı.