« Haberler

Kredi Artış Hızı Yavaşladı

28/03/2012

BDDK’nın 16 Mart haftasına ilişkin açıkladığı Bankacılık verilerine göre toplam krediler haftalık bazda % 0,5 artış gösterdi. Tüketici kredilerinde artış gözlenmezken, mevduatın % 1,1 artış göstermesi dikkat çekti.

Bloomberg HT Araştırmasına Göre Bankacılık Sektöründe Kredi Artışı Azalarak da Olsa Sürüyor

BDDK’nın 16 Mart haftasına ilişkin açıkladığı Bankacılık verilerine göre toplam krediler haftalık bazda % 0,5 artış gösterdi. Tüketici kredilerinde artış gözlenmezken, mevduatın % 1,1 artış göstermesi dikkat çekti.

Haftalık verileri 4 haftalık ortalamalar şeklinde alıp eğilimlere baktığımızda, kredi artışının hafif toparlandığını görmekle beraber, bunun tüketici kredileri kaynaklı olmadığını gözlemliyoruz. Zaten geçtiğimiz Eylül ayından bu yana tüketici kredilerinin artışı, toplam kredi artışını geriden takip ediyor. Bunda ihtiyaç kredileri arzındaki iştahın azalış göstermesi ve taşıt kredilerinin zayıf seyrinin devam etmesinin etkisi var. Ancak Merkez Bankası’nın yayınladığı TL cinsi kredi faiz oranları özellikle konut kredisi tarafında azalış göstermesi, kredi talebine yönelik olumlu bir gelişme.

Toplam krediler içerisinde TL cinsi kredilerin artışının %0,4 yükselişle devam etti. Döviz cinsi krediler ise dolar bazında % 0,2 daralmasına karşın, TL cinsinden bakıldığında % 0,73 artış gösterdi ve böylece % 0,5 toplam kredi artışını destekledi. Yılbaşından bu yana ise TL cinsi krediler % 2,2 artış gösterdi. Döviz cinsi kredilerin % 3,5 azalması ile birlikte toplam kredilerdeki değişim sadece %0,5 oldu. Kredi kompozisyonunun TL lehine gelişmesi ile yılbaşından bu yana % 5 artış kaydeden takipteki kredilerin brüt kredilere oranı %2,6’dan % 2,7’ye yükseldi.

Tüketici kredilerinden ziyade TL cinsi kredilerin ticari kredi artışından aldığı destek devam etti. TL cinsi kredilerin yılbaşından bu yana % 2,2 artışına karşın tüketici kredilerinin % 1,0 yükseliş kaydettiği görüldü. Bu hafta % 0,5 azalarak zayıf seyreden kredi kartları ise yılbaşından bu yana %1,9 yükselişte. Ayrıca Bankaların taksitli ticari kredilere yöneliminin yeni yılda da devam ettiği bu kredilerin % 2,2 artması ile görüldü.

Kredi artışını geçtiğimiz yıl ile kıyaslarsak, 2011 yılının ilk 11 haftasında toplam krediler % 5,4 artarken, TL kredilerindeki artış % 3,4 olmuştu. Bu TL cinsi kredilerdeki % 2,2 artış, geçen seneye kıyasala yavaşlamanın belirgin olduğunu gösterirken, % 2,7 olan 5 yıllık TL cinsi kredi artış ortalamasının da altında geldi.

Genel olarak bakıldığında, iç talebin önüne geçmek için Merkez Bankası ve BDDK’nın almış olduğu önlemlerin etkisinin geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana devam ettiği görülüyor. Ancak kredi artışının bu denli yavaşlamasının nedenlerinden biri de fonlama tarafında bankaların artık o kadar da rahat olmaması. Ekonominin yavaşlama işaretleri vermesinin kredi talebindeki aşağı yönlü etkisi kredi/mevduat oranının %100’ü aştığı bu dönemde ayrıca baskı yaratıyor. Özellikle 13 haftalık kredi artışlarının yıllıklandırıldığında % 14 yükselişi göstermesi, kredi hacmindeki artış hızının ne kadar azaldığını gösteriyor. Ayrıca tüketici kredilerinin de yıllıklandırılmış bazda % 8 yükselişi işaret etmesi de, bu zamana kadar tüketici kredilerini azaltma amaçlı önlemlerin etkinliğini gösteriyor.

Kaynak: Bloomberg
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır