« Haberler

Konutta değişen denge

04/05/2010

Yeni dönemde konut alım satımında dengeler alıcıdan yana değişti. Peki alıcıları avantajları neler? İşte ayrıntılar

dengeKüresel kriz nedeniyle rekabetin arttığı konut pazarında şartları alıcılar belirliyor. Artık havuz benzeri sosyal imkanlar lüks değil standart kabul edilirken, alıcı düşük fiyat ve ödeme kolaylığı sunan projelerle ilgileniyor.

Başlangıçta peşinat alınmaması, konuta yerleşince taksitlerin başlaması ya da 3-6 ay taksit erteleme gibi imkanlar satışlarda öne çıkıyor.

Türkiye’nin saygın inşaat şirketlerinden Dumankaya’nın Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Dumankaya, piyasada kriz alışkanlıklarının sürdüğünü, artık pazarda şartları alıcının dikte ettiğini söyledi.

Dumankaya “Bu pazarda fiyat kadar ödeme planlarında da tüketicilerin etkisi var. Bu pazarda ancak güçlü firmalar ayakta kalabilecek” dedi. Dumankaya şunları söyledi:

Nabzı Tutan Başarılı Oluyor

“İlanlarda artık sosyal imkanlar değil, ödeme koşulları öne çıkartılıyor. Tüketicinin isteklerini fark eden, piyasanın nabzını tutan projeler başarılı oluyor. Fiyat avantajı da yetmiyor. Rekabet gittikçe çetrefilleşiyor. Bu sektör için zor, alıcı için avantajlı bir dönem.

Herkesin bu işi başarabileceğini sanmıyorum. Büyük kadrolar, mali güç ve büyük sistemler gerekiyor ayakta kalmak için.” Uğur Dumankaya, konut faizlerinde bankaların yükseliş yönünde hazırlık yaptığını da belirterek “Yılın ikinci yarısına dönük faiz yükselecek beklentisi var, çalıştığımız bankaların da böyle bir hazırlığı var” dedi.

Müşteri soğukkanlı dolduruşa gelmiyor

Dumankaya devam eden projelerinden Modern’de satışların yüzde 30, İkon’da yüzde 69, Vizyon’da yüzde 85’ini tamamladı. Uğur Dumankaya, Avrupa yakası kendileri için yeni bir bölge olmasına ve Bahçeşehir’in de rekabetçi yapısına rağmen Modern’deki satış başarısının kendilerinin Avrupa yakasındaki müşteriler tarafından da onaylandığının göstergesi olduğunu söyledi.

Dumankaya, “Aslında kredi faizlerinin düşmesine rağmen tüketici dolduruşa gelmedi. Soğukkanlı tercih yaptı. Bu da satışların piyasada dengeli seyretmesine neden oluyor” dedi. 10 yıl vadeli borçlanma imkanlarına rağmen tüketicinin 60 veya 72 ayı tercih ettiğini anlatan Dumankaya, yatırım amacıyla küçük dairelerin, oturum amacıyla ise teslime yaklaşmış konutlarda 3+1 dairelerin tercih edildiğini açıkladı.

Herkes böyle rahat para toplayamamalı

Uğur Dumankaya, sektörde bir düzenlemenin gerektiğini herkesin kolayca inşaat sektörüne girip para toplayamaması gerektiğini savundu. Dumankaya şunları söyledi: “Tüketiciiyi aldatacak, iyi niyetini kötüye kullanacak insanlar olur da ciddi mağduriyetler yaratırsa devlet zaten gereğini yapar. Eczacı için fakülte bitirme şartı, berber olmak için bile kalfalıktan geçme şartı aranıyor.

İnşaatta ise herkes daire yapıyor, piyasaya çıkıp para toplayabiliyor. Asıl bu konuya müdahale edilmeli. Bu işi 20-30 yıldır yapanla daha dün başlayan aynı kefeye konulmamalı. Müteahhitlere sınırlama getirilmesi fikri doğrudur ama bu konudaki yasal düzenleme çalışmasında sektörün öncü firmalarından görüş alınmış değil” dedi.

Kaynak: Bugün
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır