Konut tercihinde tasarruf dönemi
Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik gayrimenkullerin üç yıl önceki fiyatlarından alıcı bulduğunu kaydetti.
Konut Almak İçin İyi Bir Dönem
Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik, konut alımında tasarrufun ön plana çıkmaya başladığını belirterek, "Vatandaşlar, yakıttan ve ulaşım ücretlerinden tasarruf edebilecekleri konumdaki konutları tercih ediyor" dedi.
Çelik, vatandaşların konut alması için iyi bir dönemde bulunulduğunu kaydetti.
Bankaların konut kredisi faizlerinde indirim yapmak için adeta birbiriyle yarışır hale geldiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:
"Bankalar arasındaki rekabet tüketiciye yarıyor. Yüzde 17-18 konut kredisi faiziyle konut satarken, şu anda yüzde 1'lerin altına düşen faizlerle ev satıyoruz.
Türkiye, daha önce konut almak için hiç bu kadar avantajlı bir dönem yaşamadı. Gayrimenkule yatırım yapmak için iyi bir dönemin içindeyiz. Ülkede 500-600 lira arasında kira veren bir kişi, alacağı gayrimenkulün kredisini ödeyebilir. Yaz sezonuna girilmesinin ardından bu yıl inşaat sektöründe bir hareketlenme bekliyoruz.
İnşaat girdilerinde bir artış yaşanıyor. İnşaatlarda kullanılan demir fiyatlarında yüzde 50-60 oranından bir artış yaşandı. Demir dışındaki inşaat maliyetlerinden yüzde 20 oranında bir artış söz konusu. Buna paralel konut fiyatlarında bir artış yaşanmadı. Konut alımına talep az olduğundan girdiler konut fiyatlarına yansıyamıyor. Talebin artışıyla konuttaki girdilerin fiyatındaki artış, konut fiyatlarına yansıyacak."
Eskişehir'de Metrakare Fiyatları
Çelik, Eskişehir'de 1+1 bir evin fiyatının 40-65 bin liraya, 80-90 metre kare arasındaki 2+1 konutların 75-100 bin liraya, 3+1 konutların da 90-130 bin liraya alıcı bulduğunu bildirdi.
1+1 konutların fiyatlarında 5 yıl öncesine göre bir indirimin yaş andığını anlatan Çelik, "Kentteki 1+1 ev satışlarında önemli bir artış var. Bunun nedeni de Eskişehir'in üniversite kenti olması ve artık iki kişilik küçük ailelere sahip olmamızdır. Kentte üniversite okuyanların aileleri çocukları için 1+1 ev alıyor. Küresel ekonomik krizle birlikte konut ihtiyaçlarında da bir değişim yaşandı. Yakıt tasarrufu da 1+1 konut satışlarında bir artışa neden oldu. Konut alımında tasarruf ön plana çıkmaya başladı.
Vatandaşlar, yakıttan ve ulaşım ücretlerinden tasarruf edebilecekleri konumdaki konutları tercih ediyor. TOKİ'nin yaptığı konutlar ülkedeki arz-talep dengesini bozdu" diye konuştu.
Çelik, şu anki kira fiyatların ev sahipleri için iç açıcı seviye olmadığını belirterek, kentte 5 yıl önceki 500-600 lira olan kira fiyatlarının aynı seviyede bulunduğunu bildirdi.
Ev Kiralarında Yüzde 30'luk Bir evşeme
Çelik, şunları kaydetti:
"Kiralık evler ev sahibi için bir dezavantaj oluştururken, kiracılar için bir avantaja dönüştü. Çünkü, ülkede sürekli bir konut artışı var. Çok hızlı şekilde evler yapılıyor. Kentte 1+1 sayısında da hızlı bir artış yaşandı. Öğrenciler 3+1 ev kiralayacağına, 1+1 ev kiralıyor. TOKİ'nin ülkede çok sayıda konut yapması da kiraların düşüşünde önemli nedenlerden biri. Böylece, 2+1 ve 3+1 evlerin kiraları da düşüyor.
Gelir Vergisi ev sahiplerinin belini büküyor. Ev sahipleri kiraya verdiği evin kirasını vergi dairelerine bildirmek zorunda. Evin, doğal afet sigortası ve temizlik vergisi var. Söz konusu giderlerin üzerine gelir vergisi de eklenmesiyle bir evi olan vatandaş, ikinci evi almıyor. Gelir vergilerine kota konulması gerekir. İki evi olan kişiyle 20 evi olan kişi aynı gelir vergisini vermemelidir. Bu yönde bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Aksi halde gayrimenkul tercih nedeni olmaktan çıkacak."