« Haberler

Konut Ne Kadar Zamanda Ne Kadar Prim Yapar?

16/08/2013

Satın alınacak konutun prim değerini de göz ardı etmemek gerekir. İlerleyen zamanda konutun satılması gündeme geldiğinde zarar etmemek için prim değerinin de hesaba katılması gerekir

Son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler, konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş, kentsel dönüşüm projeleriyle beraber hız kazanan konut piyasası, yatırımda gayrimenkulü popüler hale getirdi.

Bu Ev Bu Parayı Hakediyor mu?

Ev alımında tüketiciyi tercih noktasında zorlayan en önemli sorulardan biri. Uzun süren birikimlere ilave olarak bir de kredi kullanılacaksa hem doğru zamanı, hem en hesaplı krediyi hem de getirisi en yüksek evi tercih etmek, birçok kriteri beraberinde değerlendirmeyi gerektirir.

KrediPazari.com ister yatırım amaçlı isterse ihtiyaç için alınsın uzun süreli birikimleri gayrimenkule dönüştürmeden önce dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Konut Kaç Yılda Amorti Olmalı?

Gayrimenkul alımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta evin kiraya verildiği durumda kaç yıl sonra alış fiyatını yakalayabileceğini (yatırımın geri dönüş süresini) hesaplamaktır. Bu süreye amortisman süresi denir.

10 yıl ve daha az sürede amorti olabilen gayrimenkuller iyi bir yatırım olarak değerlendirilir. Ancak bu süreyi yakalamak her zaman mümkün değildir. Ülke geneline bakıldığında amortismanda 15 yıl iyi bir süre olarak değerlendirilebilir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse 100 bin TL’ye satın alınan bir gayrimenkulun 10 yılda amorti olabilmesi için ayda 1.000 TL kira geliri getirmesi gerekir. Basit bir hesaplama ile gayrimenkulün satış fiyatı kira gelirine bölünerek amortisman süresi bulunabilir.

Konut Ne Kadar Zamanda Ne Kadar Prim Yapar?

Satın alınacak konutun prim değerini de göz ardı etmemek gerekir. İlerleyen zamanda konutun satılması gündeme geldiğinde zarar etmemek için prim değerinin de hesaba  katılması gerekir

Ev projeden alınacaksa önce lokasyonun prim değerine bakılmalıdır.  Ulaşım, metro, eğitim, sağlık ve alışveriş kolaylığı, merkeze olan yakınlık gibi kriterler bölgenin, dolayısıyla  projenin değerini arttırır. Yeni gelişmekte olan ya da kentsel dönüşüm kapsamında olan projeler tercih edilebilir.
Hangi konutun nerede, ne kadar sürede ne kadar kazandıracağı kuşkusuz ekonomik istikrarla da orantılıdır.  Ekonomide yaşanan belirsizlik, kredi maliyetlerinin artmasına dolayısıyla kredide faiz oranlarının yükselmesine neden olur. Alıcı tarafında uzun vade ile konut kredisi alma koşullarının zorlaşması konuta olan talebi azaltır. Satıcı tarafında ise alıcısı olmadığı için yeni projelere yatırım yapılmaz.

İmar Yasası, Gelir Vergisi, Tüketici Korunma Kanunu gibi yasalarda yapılacak düzenlemeler de konutun prim değerini etkiler.

Tüketicinin psikolojik tercihlerinin (gelir düzeyi yüksek kesimin yaşadığı kişilerle aynı ortamı paylaşma, daha konforlu, sosyal yaşam alanı geniş yapılarda yaşama isteğinin) ön planda, konut fiyatının ikinci planda olduğu yüksek fiyattan yapılan alımlar dışında, kısa vadede olmasa da uzun vadede konuta yapılan yatırımın her zaman için karlı bir yatırım olduğunu unutmamak gerekir.

Kaynak: KrediPazarı
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır