Konut Kredisi Yerine İhtiyaç Kredisi Kullandıran Firmaya Dikkat
Bankalar güvenmediği şirketin projesine konut kredisi ya da mortgage kullandırmaya yanaşmıyor. İşte bu durumda zordaki inşaat şirketleri ev almak isteyenlere konut kredisi ya da mortgage kredisi yerine ihtiyaç kredisi öneriyor.
Mali açıdan sıkıntı yaşayan Fi Yapı’nın Eylül ayında iflas ertelemeye başvurması bir anda tüm dikkatlerin inşaat sektörüne çevrilmesine neden oldu. Fi Yapı’dan ev alanlar projenin bitip bitmeyeceğinin merakı içerisinde. İflas erteleme süreci kabul edilir ve borçlar ödenip başarılı olunursa şirket yola devam edebilecek ve projelerini bitirip evleri gecikmeli de olsa teslim edecek. Aksi halde ise mahkeme iflasına karar verecek.
Aslında Fi Yapı’nın içine düştüğü mali durumla ilgili dedikodular 2 yıldır devam ediyordu. Ama bu süreçte ev sahibi olmanın hayalini kuran binlerce kişi Fi Yapı’dan ev aldı.
Peki İnsanlar Ev Alırken Fi Yapı’da Olduğu Gibi Mağdur Olmamak İçin Ne Yapabilir?
Başta şunu belirtmekte fayda var. Kişilerin tek başlarına bir şirketin mali durumu hakkında bilgiye sahip olmaları çok zor. Zaten mali darboğaz içerisine giren şirket bunu gizlemek için elinden geleni yapacaktır. Dolayısıyla işi uzmanına bırakmak en doğrusu. İşin uzmanı mı kim? Tabii ki bankalar.
Birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de evlerin büyük bölümü kredi ile alınıyor. Kredi veren banka da kendi kredisinin batmasını istemeyeceği için güvendiği projelere destek veriyor. Bankaların kredi anlaşması yaptığı şirketlerin mali yapısı hakkında ince eleyip sık dokumaları aslında vatandaşlar için de bir ipucu niteliğinde. Çünkü bankalar konut kredisi verdiğinde projeye ortak oluyor.
Yani şirket iflas etse bile projeyi tamamlamak gibi bir yükümlülük altına giriyor. Bu riski almak istemeyen bankalar güvenmediği şirketin projesine konut kredisi ya da mortgage kullandırmaya yanaşmıyor. İşte bu durumda zordaki inşaat şirketleri ev almak isteyenlere konut kredisi ya da mortgage kredisi yerine ihtiyaç kredisi öneriyor. Bu öneriyi bankalar da kabul ediyor. Çünkü olası bir iflas durumunda bankaların muhatabı inşaat şirketi yerine krediyi alan kişi oluyor. Mortgage kredisi vermediği için de bankalar, yarım kalan projeyi tamamlamak gibi bir yükümlülükten de kurtulmuş oluyor.
Konuyla ilgili konuştuğum bir bankacı dostum, bankaların neredeyse tamamına yakınının son dönemlerde Fi Yapı’nın projelerine konut kredisi kullandırmadığını söyledi. Siz siz olun bundan sonra konut kredisi yerine ihtiyaç kredisi önerilen projelerden ev alırken iki kere düşünün. Aksi halde hayalini kurduğunuz ev kabusunuz haline gelebilir.