Konut Kredisi Masraflar Ne Oldu?
Kamu bankalarının kampanyalı konut kredisi faiz oranlarını %1’in altına çekmesi sonrasında konut kredisinde talep patlaması yaşanıyor. Kampanyalı faiz oranları %0.99 olan kamu bankaları konut kredisine ne kadar ek masraf uyguluyor?
Ziraat Bankası öncülüğünde HalkBank ve VakıfBank kampanyalı ürünleri için konut kredisi faiz oranlarını 500.000 TL’ ye kadar 0.99 olarak uyguluyor. Uygulamanın başladığı 5 Ağustos'tan itibaren uzun aylardır faiz oranlarının yüksek olması sebebiyle ertelenen konut kredisi talebinde patlama yaşanıyor.
ndirimlerin ardından bir haftada 35.000 kişi konut almak için bankalara kredi talebinde bulundu. 35.000 kişiden 14.000’i ise çoğunlukla bankalarla anlaşmalı markalı konut projelerini talep etti. Talep edilen toplam kredi miktarı ise 5.9 milyar lirayı buldu.
Ertelenen konut talebi canlanmış kredi faiz oranları düşmüşken tüketicinin en çok merak ettiği sorulardan biri de bankaların konut kredisi masrafları oldu. KrediPazari.com Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank’ın konut kredisine ek olarak hangi sigortaları ve ne kadar dosya masrafı uyguladığını araştırdı.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) kredi yasası ile bankaların konut kredisine uygulayabileceği masraflar belirlidir. Resmi olarak bankalar kredi kullandırırken tahsis ücreti dışında, istihbarat ücreti, kredi işlem fişi ücreti, ödeme planı değiştirme ücreti, değişken taksitli ödeme planı ücreti gibi herne ad altında olursa olsun başkaca bir ücret alamaz. Kredi tahsis ücreti, kullandırılan kredinin binde beşini geçemez.
Bireysel nitelikteki finansal tüketicilerden alınacak ücretler 3 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenmiştir. Yönetmelik ile belirlenen ana ücret kalemleri sadece kredi tahsis ücreti, ekspertiz ücreti ve taşınmaz rehin tesis ücreti şeklindedir.
Bankalar bu masrafların haricinde müşterilerine kredi süresi boyunca zorunlu olarak sigorta uygulayabiliyor. Resmi olarak zorunluluğu olmayan bu sigortalar bankaların konut kredisi paketlerinin kullandırım şartı olarak sunulduğu için kredi kullanabilmek için zorunlu olarak alınıyor.
Bankalar arasında değişkenlik göstermekle beraber genellikle zorunlu tutulan sigortalar hayat sigortası, konut sigortası ve DASK şeklinde. Bazı bankalar bu sigortaların birkaçının isteğe bağlı olarak kullanılması durumunda konut kredisi faizlerinde %0.02 puana kadar indirim uygulayabiliyor.
Ziraat Bankası Konut Kredisi Masrafları KrediPazari.com’un araştırmalarına %0.99 faiz oranlı kampanyalı konut kredisi için Ziraat Bankası’nın BDDK’nın belirlediği üç resmi kalem altında uyguladığı masraflar ve sigortalar şu şekilde;
Ziraat Bankası konutun krediye konu değer tespiti için 573 ile 2068 TL arasında ekspertiz ücreti alıyor. İpotek tesis ücreti için yaklaşık 153 TL, kredi tahsis ücreti için de kredinin %0.50’si kadar komisyon uyguluyor. Ziraat Bankası’nın masraflar dahil sigortalar hariç konut kredisi yıllık maliyet oranı %12.8’e karşılık geliyor.
Ziraat Bankası zorunlu uygulanan sigortalar kapsamında ise kişiye göre değişiklik göstermekle beraber yıllık 110 TL hayat sigortası, ortalama yıllık 180 TL’ de konut sigortası bedeli talep ediyor. Ayrıca ortalama 50 TL alım satım işlemlerinde zorunlu olan DASK prim tutarı alıyor.
VakıfBank Konut Kredisi Masrafları
VakıfBank tabela konut kredisi kapsamında %1.49, kampanyalı sarıpanjur konut kredisi kampanyası kapsamında ise %0.99, faiz oranı ile konut kredisi kullandırıyor.
VakıfBank konut kredisi ürünleri kapsamında kredinin %0.5’i kadar kredi tahsisi ücreti, ortalama 350 TL taşınmaz rehin ücreti ve 1.000 ile 3.000 TL arası ekspertiz ücreti alıyor. Bankanın söz konusu kalemler ve faiz oranlarının yıllık maliyeti ise %12.9 oluyor.
VakıfBank krediye ek olarak uygulanan zorunlu hayat sigortası kapsamında ortalama 310 TL talep ediyor. Banka gecikme dönemlerinde her ihbarname için 7.80 TL masraf uyguluyor.
HalkBank Konut Kredisi Masrafları
HalkBank Canım Evim Konut Kredisi için 15 yıl vadeye kadar %1.39 faiz oranı sunsa da kampanyalı Hesaplı Evim Konut Kredisi ürünü için faiz oranlarını %0.99’a düşürüyor.
HalkBank konutun krediye konu değer tespiti için ortalama 800 TL ekspertiz ücreti talep ediyor. Banka ayrıca ipotek tesisi için 155 TL ve kredinin %0.5’i kadar da kredi tahsis ücreti alıyor.
HalkBank hesaplı evim konut kredisinin yıllık maliyet oranı %12.8’e karşılık geliyor. Banka konut kredisi kullanımına ek olarak uyguladığı sigortalar kişinin ve konutun durumuna göre değişkenlik gösteriyor.