« Haberler

Konut Kredisi Faiz Oranlarının Yanında Masraflar da Dikkate Alınmalı

21/02/2012

ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu Özellikle Konut Kredilerinde Konut Kredisi Faiz Oranlarının Yanında Konut Kredisi Masraflarının da Dikkate Alınması Gerektiğini Belirtti

a11_400ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu Özellikle Konut Kredilerinde Sadece Konut Kredisi Faiz Oranlarının Değil Konut Kredisi Masraflarının da Dikkate Alınması Gerektiğini Belirtti

Gelişmelere paralel sık sık değişkenlik gösteren ve bankalara göre de değişen faiz oranları, tüketicileri kredi güncellemesine yönlendirirken, tekrar ortaya çıkan yeni kredi masrafları, bazen avantaj yerine dezavantaja da neden olabiliyor.

ING Bank Bireysel Bankacılık Pazarlama ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Cenk Tabakoğlu, kredi faizleri düşüşünde müşterilerin mevcut kredilerini kapatıp yeni kredi açarak yeniden yapılandırma şansına sahip olduğunu belirtirken tüketicilerin dikkatli olması ve iyi hesap yapmaları gerektiğini söyledi.

Yeniden kredi kullanırken müşterinin sadece kredi faiz oranına değil diğer tüm kredi masrafları ile birlikte kredinin maliyetini hesaplaması gerektiğini belirten Tabakoğlu, “Özellikle konut kredilerinde yeni bir kredi için yeniden ekspertiz yapılması, eski krediyi kapatmak için ödenecek erken kapama ücreti vb kalemlerin dip toplamı her zaman faiz indirimi için avantajlı bir durum yaratmamaktadır. Yani daha avantajlı olurum derken daha fazla kayıp da yaşayabilirsiniz” diye konuştu.

Geçen yıl gerek BDDK gerekse Merkez Bankası’nın aldığı önlemlerin kredi faiz oranlarında yukarı yönlü baskı oluşturduğuna dikkat çeken Tabakoğlu, “Artan maliyetler tüm kredi türlerinde fiyatları yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu. Özellikle 2011 yılında ihtiyaç kredilerinde karşılık oranlarında yaşanan artış, diğer kredilere göre fiyat elastikliği az olan bu üründe fiyatların pazarda daha yüksek set edilmesini yol açtı” dedi.

Taşıt Finansmanı Geçen Yılı Yüzde 30 Büyümeyle Kapattı

Otomotiv sektörünün 2011 yılında ciddi bir büyüme kaydettiğini ve buna paralel olarak, taşıt kredileri pazarının da yüzde 30′un üzerinde bir büyüme ile yılı kapattığı bilgisini veren Tabakoğlu şöyle devam etti: “2012 yılına başladığımızda ise Ocak ayında ÖTV ve araç fiyatlarındaki artışla birlikte gerçekleşen otomotiv sektöründeki daralmanın etkisini, taşıt kredilerinde pazarın küçülmesi ile gördük. Ancak sektördeki küçülmenin kredi piyasasına yansıması daha sınırlı olmaktadır.

Taşıt kredileri hem 0 km hem de 2 el araç alımlarının finansmanında kullanılmakta olup, ayrıca otomotiv firmalarının da bazı maliyetleri üstlenerek müşterilerine cazip kampanya imkanları sunmak istemesi değerlendirildiğinde, 2012 yılında sektörde beklenen daralmanın, taşıt kredileri pazarına etkisinin sınırlı kalacağını bekliyoruz.”

Faizler Aşağı Doğru Düşecek

Türkiye’nin Yunanistan’la başlayan borç krizinin İtalya, İspanya gibi ülkelere sıçraması ile oluşan tedirginlikten nispeten daha az etkilendiği bilgisini veren Tabakoğlu, “Merkez Bankası’nın ekonomiyi soğutma politikaları ile konut kredileri faiz hadleri 2011 yılı sonunda yüzde 1,20′lere yükseldi. 2012 Şubat ayının ortalarına yaklaştığımız günümüzde faiz hadlerinin yıl sonuna göre biraz gevşeme göstererek aşağı yönlü eğilimi olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.

En Büyük Talep İhtiyaç Kredilerine

2010 yılı Aralık ayında 60,5 milyar TL olan konut kredileri hacminin ise 2011 yılı Aralık ayında 74,5 milyar TL’ye yükselerek yüzde 23 artış gösterdiğini belirten Tabakoğlu, ING Bank’ın konut kredileri pazar payının yüzde 3′ ün üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Tabakoğlu, bu yılki hedefleri ile ilgili ise şunları kaydetti: “Bu sene 2,5 milyar TL ihtiyaç kredisi, 400 milyon TL taşıt kredisi kullandırımı hedefliyoruz. ” Kredi türlerine göre pazar büyüklüğüne baktığımızda 84 milyar TL’lik pazar büyüklüğü ile ihtiyaç kredilerinin tüm krediler içinde yüzde 51 ile en büyük paya sahip kredi türü olduğunu söyleyen Cenk Tabakoğlu, “ING Bank olarak da en yüksek talebi pazarın trendine paralel şekilde ihtiyaç kredilerinden alıyoruz. Yaklaşık 300 bin müşterimiz 2011 yılında bankamızdan kredi kullandı” diye konuştu.

Kaynak: Yeni Şafak
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır