Konut Kredisi Faiz İndirimi Rekor Kırıldı
Kamu bankalarının, 15 Mayıs’ta başlatıp 2 Temmuzda sonlandırdığı konut kredisi faiz indirimi kampanyası kapsamında konut kredisinde 200 milyar TL aşılarak tarihi rekor kırıldı. Bankaların toplam kredi hacmi de 2.4 trilyon lirayı geçti.
Türkiye ekonomisinin, yan sektörleriyle birlikte lokomotifi olan konutta, kamu bankalarının başlattığı "10 yıl vade, 0.98 faiz" kampanyası ile üretici firmaların "% 20 indirim, % 5 peşinat" uygulaması, bankaların konut kredisi hacmini tarihi zirveye taşıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, kampanyaların başladığı 15 Mayıs'ta 194.4 milyar lira olan konut kredisi hacmi, 6 Temmuz'da 201.6 milyar liraya çıktı.
Kamu Bankaları Lokomatif Oldu
Konut kredisi hacmi tarihinde ilk kez 200 milyar lirayı geçerken, artışta lokomotifliği kamu bankaları üstlendi. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank'ın 15 Mayıs'ta 86.7 milyar lira olan konut kredileri, bu dönemde 95.5 milyar liraya çıktı. Kamu bankaları, konut kredisindeki artışın tamamına imza atarken, özel ve yabancı bankaların kredi hacmi geriledi. Konut kredilerinde son 1 yılda yaşanan 21 milyar liralık artışın da tamamını kamu bankaları sırtlandı. Son bir yılda özel bankaların konut kredisi hacmi 1.2 milyar TL, yabancıların hacmi ise 100 milyon TL daraldı.
2.4 Trilyon TL Aşıldı
Türk bankacılık sektörünün 2016 sonunda 1.7 trilyon lira olan toplam kredi hacmi, bu yıl temmuz ayının ilk haftası itibarıyla 2.4 trilyon lirayı aştı. Özellikle hükümetin ekonomiyi canlandırmak adına yürürlüğe koyduğu Kredi Garanti Fonu uygulaması, kredi büyümesinde etkili oldu. Bu dönemde konut kredisi hacmi de 164 milyar liradan 202 milyar liraya çıktı. 2010 yılından bu yana bakıldığında ise konut kredisi hacminin %231, toplam kredi hacminin %358 arttığı gözleniyor.
İkinci El Konut Hareketlendi
2 milyona yakın konut stokunu eritmek için başlatılan kampanya, özellikle ikinci elde etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, kampanyanın başladığı mayıs ayında Türkiye'de toplam konut satışları %2.7 azalarak 119 bin 655'e geriledi. Konut satışlarındaki gerileme nisan ayında %9.9 olmuştu. İpotekli konut satışlarında nisanda %35.6 olan düşüş, mayısta, kampanyanın etkisiyle %11.7'ye geriledi. Nisan ayında %11.1 azalan ikinci el konut satışları ise, mayısta %1 arttı.
Sıfır Konuta Yeni Model
İkinci el satışlarda kampanyanın etkisiyle canlanma yaşandığını belirten inşaat firmaları, sıfır konut piyasasına yönelik olarak de yeni bir model üzerinde çalışıyor. Bankacılık sektörünün önderliğinde sıfır konut satışlarının desteklenebilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile görüşmeler devam ederken, kurumun rekabet şartlarını ihlal etmeyecek yeni bir düzenleme için görüş aldığı belirtiliyor.