« Haberler

Konut Kredileri Faiz Oranları Gayet İyi Noktalarda

03/09/2012

Finansbank AŞ Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, konut kredileri faiz oranlarının gayet iyi noktalarda olduğunu belirtti.

Finansbank AŞ Genel Müdürü Temel Güzeloğlu, cari açığın gittiği yönün doğru olduğunu, Merkez Bankası'nın (MB)duruşunun dünyanın gelişmekte olduğu volatif duruma uygun olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

AA muhabirinin MB Başkanı Erdem Başçı'nın son yaptığı açıklamalarına ilişkin yorumlarına başvurduğu Güzeloğlu şöyle konuştu:

"Cari açığın gittiği yön doğru. MB, geçtiğimiz bir senede kendisine oldukça iyi bir kredibilite oluşturdu. Yurt dışından çeşitli ekonomistler ve çeşitli kuruluşlar Merkez Bankası'nın ortodoks olmayan duruşunu çok eleştirdiler ama bunun dünyanın gelişmekte olduğu bu volatif duruma uygun olduğu ortaya çıktı. MB sonuçlarını aldı, biz de alıyoruz. Biz Merkez Bankası'nın önümüzdeki dönemde de başarıyla aynı politikayı günün gereken koşullarına göre ufak şekillendirmelerle, değişikliklerle devam ettireceğini ve Türkiye'nin Erdem Beyin tabiriyle yumuşak inişle beraber karayolu ile devam edeceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası'nın ekonomi yönetiminin, ekonomiye olan katkısı ve tavrı konusunda açıkça ben optimistim."

Konut Kredileri Faiz Oranları Gayet İyi Noktalarda

konut kredisinin GSYH'ya oranının yüzde 6 olduğu durum hakkında da yorumlarını aktaran Güzeloğlu, "Konut kredileri faiz oranları gayet iyi noktalarda. Bugün mesela faiz oranlarında sektör iyi durumda ve yüzde birin altına gelmiş durumda. Şu an bizde 60 ay, 120 ay vadelerde konut kredisi faiz oranları yüzde 0,95'ler seviyesinde. Bu seviyeler iyi seviyeler. Önümüzdeki günlerde efektif faiz oranlarının bir miktar daha aşağıya geleceğini düşünüyorum. Merkez Bankası'nın da bu doğrultuda faizlerin inmesi anlamında politikaları olacağını biliyoruz" dedi.

Konut alımlarıyla ilgili sürece de değinen Güzeloğlu, "Dalgalar halinde konut alım talebi geliyor. İlk etapta peşinatı olanlar alımları yaptı. İkinci dalga peşinatlarını biriktirip, onlar da alımlarını yapacak. Konut arzlarının artış ve yükselme eğilimi içinde olduğunu görüyoruz. Sektör büyümeye devam ediyor. Şunu da belirmek isterim ki konut kredileri hiçbir zaman çok çok aşağı gitmedi. Mesela bugünlerde 150 adet konut kredisi kullandırıyoruz. Kriz öncesi 200 ila 250'leri görüyorduk konut kredilerinde. Günde 150 adet konut kredisi çok kötü değil. Dolayısıyla konut kredisinin çok düştüğünü düşünmüyorum. Zaten konut arzı da bunu gösteriyor. İnşaat sektörü büyümeye devam ediyor. İkinci dalganın da ne zaman geleceğini söyleyecek durumda değiliz. Birlikte göreceğiz" şeklinde konuştu.

Basel III Türkiye'yi Nasıl Etkileyecek?

Basel III hakkındaki görüşlerini aktaran Güzeloğlu, "Basel III bizi açıkçası neredeyse hiç etkilemeyecek. Biz yıllardır zaten Basel 4'ü yaşıyoruz. Basel 2'ye geçtik. Mesela tüketici kredileri Basel 2'de yüzde 75 olmasına karşın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), arsa-bina kredilerinde yüzde 50'ye kadar fonlayabilirsin dedi. Bizim likidite rasyolarımız Basel III'ün getirdiği en önemli ölçüt. Likidite rasyolarımız zaten BDDK'nın getirdiği uygulamalarla Basel III'den daha sıkı. Bu yüzden Basel III'ün Türkiye bankacılık sektörüne ciddi bir etkisi olacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Tasarruf Alışkanlıkları Değişirse Mevduat Anlamında Bir Yerlere Gelinebilir

Net istikrarlı fonlama denilen yurt içi mevduattan fonlamaya ilişkin görüşlerini de aktaran Güzeloğlu, şunları söyledi:

"Türkiye'de insanların tasarruf oranı düşük olduğundan mevduat oranı düşük. Bu yüzden bankalar yurt dışından borçlanıyor. Bankalar yurt dışı borçlanmayı mevduattan daha cazip fiyatlardan bulduklarından yapıyor değil. Mevduat bulamıyorsunuz. Bu yıl yüzde 8 büyürse iyi olacak. Harcaması gelirinden fazla olan bir toplumuz. Bunu nasıl biliyoruz, cari açıktan. Harcamalarınız gelirinizden fazla olursa tasarruf edemezsiniz. Tasarruf edemezseniz mevduatlarınız artmaz. Artmayınca da bu mevduat bankaya gelmez. Varsa mutlaka bankaya yatırılır."

Tasarrufların altın gibi başka yöntemlerle bankalara aktarılmasının da söz konusu olabileceğini ifade eden Güzeloğlu, "Türkiye'nin tasarruf alışkanlıkları değişirse mevduat anlamında bir yerlere gelinebilir. Bu yolda atılan güzel adımlar var. Mevduat tarafında değil. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) konusunda atılan adımlar var. Güzel yerlere gidildiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Son olarak Finansbank ortaklarının hisse arzı düşünüp düşünmediği sorusuna ilişkin Güzeloğlu, "Piyasa daha iyi yere gittiğinde hissedarın kararı gereği bir sonuç çıkar. Şu an için böyle bir şey yok. Olduğunda hep beraber bunu görürüz" dedi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır