« Haberler

Hindistan Merkez Bankası Munzam Karşılık Oranlarını Düşürdü

30/10/2012

Hindistan Merkez bankası, Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram'ın bütçe açığının azaltılmasını da kapsayan politika denetimi için daha ucuz kredi çağrılarına direnirken, enflasyon yavaşlarken Ocak-Mart döneminde para politikaında daha fazla gevşeme yapılabileceğini söyledi.

En büyük gelişen ekonomiler arasında yer alan Hindistan Merkez Bankası, hükümetin büyümeyi canlandırmayı hedefleyen politikalarını destekleyerek bankaların munzam karşılık oranlarını aşağı çekti; politika faizini ise fiyat baskısıyla mücadele edebilmek için sabit tuttu.

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Duvvuri Subbarao, zorunlu karşılık oranlarını yüzde 4.5'ten yüzde 4.25'e çekerek bankacılık sistemine 175 milyar rupi ekledi. Merkez bankasının 36 yılın en düşük seviyesine işaret eden indirimi, Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin 19'u tarafından öngörülmüştü. Anket katılımcılarının 4'ü munzam karşılıkların yüzde 4'e kadar düşürülmesini, 10'u ise hiçbir değişiklik yapılmamasını bekliyordu.

Hindistan'da yüzde 8'lere yakın seyreden enflasyon, küresel konomideki zayıflamanın etkisiyle Brezilya'dan Tayland'a birçok ülkenin yapmaya başladığı faiz indirimi imkanını azaltıyor. Merkez bankası, Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram'ın bütçe açığının azaltılmasını da kapsayan politika denetimi için daha ucuz kredi çağrılarına direnirken, enflasyon yavaşlarken Ocak-Mart döneminde para politikaında daha fazla gevşeme yapılabileceğini söyledi.

Merkez bankasının şu etapta hükümetin büyümeyi destekleme çabalarına ancak bu kadar katkı sunabileceğini ifade eden Mumbay'daki Bank of Baroda'nın ekonomistlerinden Rupa Rege Nitsure, para politikacılarının enflasyondaki hızlanmadan ötürü faiz indirimi imkanını daha az olduğunu belirtti.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh'in yönetimi 13 Eylül'de yakıt teşviklerinin azaltılması ve yatırım desteklerini de kapsayan bir dizi politika değişikliğine başladı. Önlemler yatırımcı güvenini destekleyerek, rupi ve hisseleri yukarı taşıdı.

Kaynak: Bloomberght
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır