Herkes nasıl ev sahibi olacak?
Dar gelirlilerin konut ihtiyacı ve çözüm önerileri, Gayrimenkul Zirvesi’nde açıklanacak
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından bu yıl sekizincisi düzenlenecek Gayrimenkul Zirvesi’nde dar gelirli kesim için büyük boyutlarda olan konut ihtiyacı ve çözüm yolları gündeme getirilecek. Soyak ve GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel’in başkanlığını yapacağı “Herkes Nasıl Ev Sahibi Olacak?” konulu oturum, 5 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek.
Gayrimenkul sektörünün önemli oyuncularını ortak platformda toplayarak, gündemdeki konularla ilgili bilgi alışverişinde bulunulmasını sağlayan Gayrimenkul Zirvesi’nin ikinci gününde, dar gelirli kesimin konut sahibi olmasına yönelik çözüm önerilerini içeren araştırma raporunun sonuçları açıklanacak.
GYODER adına “Affordable Housing Institute” tarafından ve birçok kuruluşun katkılarıyla hazırlanan “Dar Gelirlilerin Konut İhtiyacı ve Çözüm Önerileri” araştırması, Soyak Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda GYODER’in de yönetim kurulunda yer alan Emre Çamlıbel’in başkanlığını yapacağı “Herkes Nasıl Ev Sahibi Olacak?” konulu oturumda tartışılacak.
Oturumla ilgili açıklamada bulunan Soyak Yönetim Kurulu Üyesi Emre Çamlıbel, “GYODER’in araştırma raporuna göre, Türkiye’de her yıl 600 bin civarında yeni konuta ihtiyaç oluyor ve bu ihtiyaç önümüzdeki 15 yıl boyunca her yıl gerçekleşecek. İhtiyaç sahibi ailelerin sadece yüzde 20’sinin konut satın alabilecek maddi yeterliliğe sahip olması, konut politikası sistemlerinin gözden geçirilmesini ve farklı sübvansiyon metodlarının uygulanmasını gerekli kılıyor. Dar gelirlilere yönelik konut geliştirme alternatiflerinin sunulacağı oturumun, konuya yeni açılımlar ve çözümler kazandıracağına inanıyorum” dedi.
İlgili oturumda Amerika Merkezli Affordable Housing Institute’un Kurucu Başkanı David Smith, Türkiye için önemli sorun teşkil eden ve boyutları gün geçtikçe artan dar gelirlilerin konut ihtiyacı konusunda, farklı ülkelerdeki uygulamalardan örnekler vererek, benzer sistemlerin Türkiye’de nasıl uygulanabileceği açıklayacak. Oturumda, konut ihtiyacının ülkemizdeki sosyal boyutu ve sektöre etkileri, dar gelirlilerin konut sahibi olabilmesi için devlet, özel sektör ve finansal kuruluşlar gibi paydaşlara düşen görevler gündeme getirilecek. Konut ihtiyacının talebe dönüşmesinin önündeki satın alma yetersizliği engelinin aşılmasına yönelik, konut politikalarının ne gibi revizyonlardan geçirilebileceğinin açıklanacağı rapor, konuyu hem arz hem de talep yönüyle ele alıyor.
Kaynak: Milliyet