« Haberler

Ev Alırken Dert Almayın

14/06/2011

Sıfır ev alıp, tadilat sıkıntısını yaşamamak için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor

ff77Bir ev sahibi olmak en büyük hayalinizdi. Araştırdınız, defalarca satış ofisine gittiniz, düşündünüz taşındınız ve sonunda ödeme planı bütçenize uyan, lokasyonu uygun, kısacası istediğiniz özelliklere sahip bir konut satın aldınız

Ancak konutunuzun sadece maketini, yahut kuşe kağıda basılmış temsili resimlerini gördünüz. Aylarca, bu gördüklerinizin hayaliyle yaşadınız. Ama, proje tamamlanıp anahtarı size teslim edilen daire, hayalinizdeki gibi mi olacak acaba? İşte bu noktada dikkat etmeniz gereken tonla şey var.

Son dönemde her gün farklı bölgelerde bir yenisi başlayan konut projelerinden ev seçerken, uzmanlar satın alınacak konutların yalnızca dış mekan özellikleri ve binalardaki sosyal imkanların değil, iç mekan özelliklerinin de araştırılması gerektiği görüşündeler. Büyük rakamlı konut projelerinde çoğu kez sürprizlerle karşılaşıldığını duyuyoruz. Kimi projelerde mutfak tezgahı unutuluyor, kimilerinin banyo seramikleri. Kimileri de sırf erken teslim etmiş olmak için, daha tamamlanmamış dairelerin anahtarını verip alıcıyı mağdur ediyor. Taşındıktan sonra huzurunuzun kaçmaması için evi teslim alırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Aksi halde tam sıfır ev aldım diye sevinirken, bir de tadilat sıkıntısını yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

Ne Yapmalı?

Konut alıcıları herhangi bir konut projesinden sahip olacakları evi seçtikten sonra kesin kararlarını vermeden önce sözleşmeyi dikkatli bir şekilde okumalılar. Sonrasında (daire teslim aşamasında) sözleşme maddelerinin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ve teknik şartnamede kullanılacak malzemelere ilişkin maddeleri de titizlikle irdelemeliler. Projeyi yapan ve teslim eden şirketin, teslim süreci ve teslimi takip eden aylarda teknik destek sağladığının ve işinin arkasında durduğunun bilinmesi çok önemli. Alıcıya ince inşaat imalatlarından bitiş imalatlarına kadar tüm garanti belgelerinin projenin sonunda teslim edilmesi gerekiyor.

Teslim Almaya Mimar Arkadaşla Gidilir!

Artık tüketicinin bilinçlendiğini net bir şekilde görebiliyoruz. Sözleşmesini en ince ayrıntısına kadar inceleyip, avukatına da tasdik ettirecek kadar bilinçli bizim tüketicimiz. Bunların yanı sıra, konutunu teslim almaya giden ev sahibi, çoğu zaman yanında ya bir inşaat mühendisi ya da mimar arkadaşını götürerek, ince işçiliğin nasıl yapıldığını da kontrol ettiriyor.

Bu şekilde sözleşmede yazılan, örnek dairede bulunup teslim edilen dairede bulunmayan birçok unsurun bazı projelerde olmadığını gördüğü takdirde tedbirini daha taşınmadan alabiliyor. Daire sahibi kapıdan içeri girdiği gibi, ince işi gözlemlemeli. Çünkü ülkemizde ince işçilikle ilgili ciddi problemler olduğunu gözlemleyebiliyoruz teslim edilen konut projelerinde. İşini iyi yapan kalifiye eleman sayısı sınırlı. Ortaya çıkan işlerde sorun çıkma ihtimali oldukça yüksek. Evinizi teslim alırken dikkatli olmanız sizin lehinize.

Muhatap Bulursanız Şanslısınız

Aldığınız eve ne kadar para öderseniz ödeyin sorunla karşılaşma olasılığınız yüksek. Burada önemli olan sorunların çözülme süresinin uzamaması. Eğer daireyi teslim aldıktan sonra muhatap bulabiliyorsanız, şanslısınız demektir. Dairenizi teslim aldıktan sonra eğer herhangi bir sorun ortaya çıkmışsa, firmanın satış sonrası departmanından mutlaka düzeltilmesini isteyin.

Düzeltildikten sonra tekrar kontrol edin. Eğer sorun giderilmemişse, talebinizi yineleyin. Bazı zamanlarda bir sorunun giderilmesi için defalarca müdahale etmek gerekebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaştığınızda sinirlerinizi bozmayın. Önemli olan karşılaştığınız sorunla ilgili olarak muhatap bulabilmeniz. Muhatap bulabiliyorsanız sorun yok.

Kontrol Ettiğiniz Ev Sizin mi?

Teslim aşamasında yaşanan olayların en ilginci de bu olsa gerek. Site boşluğunun yüksek olduğu ilk teslim zamanı kimi zaman ev sahipleri kendi evi yerine başka birinin evini kontrol edebiliyor. Bu durum çoğunlukla teslim sırasında yardımcı olan personelin dikkatsizliği nedeniyle başa gelebiliyor. Son dakika sürprizleri yaşanmaması adına, evinize taşınmadan önce dikkatli olmak gerekiyor.

Duvara Dikkat!

Duvar yüzeyleri çok önemli. Bir evin dört duvarının boyasında sıkıntı varsa, diğer yerler dört dörtlük olsa bile göze göründüğü söylenemez. Bu sebeple evinizi teslim alırken ilk işiniz duvar yüzeylerinin pürüzlü olup olmadığını kontrol etmek olsun. Duvar boyası varsa, boyanın dalgalı olmamasına dikkat edin. Eğer duvar kağıdı varsa, kağıtların ek yerlerinin düzgün yaptırıldığına ve kağıtta ton farkı olup olmadığına emin olun. Duvarların ve tavanların kontrolünü bir aydınlatma yardımıyla da yapabilirsiniz. Tavanlar kadar tabanlar da önemli.

Taban döşemesi olan parkenin darbe alıp almadığına esneme olup olmadığına mutlaka bakın. Tabandaki seramiklerin kırık, çatlamış ve defolu(ton farkı) olup olmadığını da kontrol edin. Alçıpan tavan var ise; profilden kaynaklı eğim ve sarkma, ahşap ürünlerde de eksik ve kusurlu imalatlar olabilir. Ayrıca banyo vitrifiyelerinin paslı olup olmadığı, eviye, lavabo ve duş bataryalarının özellikle giderlerinin su kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilmeli. Bunlara mutlaka dikkat edin.

Kapıları Kilitleyin

Kapı geçiş profillerinin yerine düzgün montajlanmış olması önemli. Oda kapılarının (özellikle banyonun) kapanırken kasaya sürtünme yapıp yapmadığı ve kapandığı takdirde kilitlenebilirliği kesinlikle kontrol edilmeli. Ayrıca kapı stoperlerinin takılmış olmasına dikkat edin. Takılmazsa eğer, çarptığı yüzeye zarar verir. Balkon boyalarının düzgünlüğüne ve eğimin süzgeç tarafına yapılmış olmasına dikkat edin. Evinizi alırken örnek dairede gördüğünüz teşhir amaçlı konulan ankastre ürünlerin kendi dairenizde bulunup bulunmayacağını teyit edin. Aksi halde teslim sırasında sürprizle karşılaşmayın. Eğer firma daireyi ankastreli teslim ediyorsa, düzgün çalışıp çalışmadığını, paslı olup olmadığım ve üzerinde herhangi bir çizik ve darbe olmadığını kontrol edin.

Teslim Alırken Yapılacaklar

Mülkün anahtarını teslim almak üzeresiniz. Bir dizi işlem yapmanız ve olayın farkında olmanız gerekli. Sektörün uzmanlarından Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, ev sahiplerinin mülklerini almadan önce yapmaları gereken işlemleri sıraladı.

İlk önce teslim alacağınız konutu bir görün, içindeki kullanılan ve teslim edilecek malzemelere bakın. (Varsa gömme dolap, kombi, kullanılan malzeme ve beyaz eşyalar markası)

Size söz verilen ve sözleşmenizde yazıp da teslim olmayan ne varsa anahtarı teslim almaya gitmeden bunları bilin. Daha sonra gidip anahtarınızı ve tapunuzu resmen alabilirsiniz.

Teslim sırasında bir evrak düzenlenmesini talep edin. Bunlarla birlikte teslim esnasında bina-site yönetim planı fotokopisini de istemelisiniz.

Mülkün iskan alıp almadığını ve iskan henüz alınmadıysa ne zaman alınacağım teslim sırasında öğrenin. Eğer eksik teslim varsa veya bazı unsurlar tam bitmeden anahtar teslim ediliyorsa teslim dokumam yapıp onun üstüne nelerin teslim alınmadığını yazmanızı öneririz. Bu noktada iskandan da bahsedilebilir.

Doğalgazı açtırmak için başvuruda bulunurken veya başka durumlarda sizden evraklar ve projeler isteyebilirler, bu nedenle daha sonra ortaya çıkabilecek sorularınız için muhatap isim ve telefonlarınızı öğrenmelisiniz.

Daha sonra tapunuzla ve nüfus cüzdanınızla elektrik, su, doğalgaz, gibi resmi bağlantıların adınıza yapılabilmesi için resmi dairelere gitmeniz gereklidir. Eğer evi kiraya verecekseniz bunu yapmanıza gerek yoktur.

Eğer konutu teslim aldığınızda bankaya olan kredi borcunuz bitmişse banka ile irtibata geçerek ipoteğin kaldırılması için gereken girişimlerde ve başvurularda bulunmalısınız.

Bir de işin belediye tarafı vardır. Tapuyu devraldığınız andan itibaren ilgili yıl içinde belediyesine giderek formları doldurmanız ve malik olarak emlak vergisi beyanında bulunmanız gereklidir.

Mülkün deprem sigortası için DASK poliçesini yapmalısınız.

Tüm yaptığınız işlemleri evrakları ve belgeleri, sözleşmeleri özenle dosyalamalısınız.

Kaynak: Hürriyet
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır