Ev alımında yeni formül sıkı pazarlık+gizli indirim
Konut fiyatlarında indirimi kabul etmeyen bazı inşaat şirketleri, durgun dönemi atlatmak için birebir pazarlıklarda 'gizli indirim'e gidiyor. Emlak şirketleri ile anlaşma yoluna gidenler de var.
DİLEK TAŞ
Ekonomik krizle birlikte emlak satışlarında durgunluk, geçen yıl içinde ellerinde stok oluşturan inşaat şirketlerini farklı satış ve pazarlama yöntemleri geliştirmeye itiyor. Dışarıdan bakıldığında projelerdeki konut fiyatlarında herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Ancak inşaat şirketleri, kriz döneminde ellerindeki portföyü nakite çevirebilmek gizli indirim adı verilen ve deklare edilmeyen sadece gerçek alıcı pozisyonundaki müşterilere indirimler uyguluyor. Bu indirimler ise sıkı pazarlıklar üzerinden yapılıyor.
Diğer taraftan ise emlak piyasası şu anda tamamiyle 'pazarlık' odaklı gidiyor. Özellikle de ikinci el piyasasında bu durumu fırsat bilen alıcılar pazarlıklarla fiyatları istedikleri orana çekebiliyor. Remax Kom'dan Namık Kemal Güneş, "200 bin TL'lik evler 120 bin TL'den satılıyor. Zor durumda kalan bazı yerlerde ise çok fazla sayıda olmasa da yüzde 50'lik fiyat düşüşlerine dahi rastlanıyor" diye konuşuyor.
'Pazar çok acımasızlaştı'
Satıcılar konut fiyatlarında hala yüksek fiyatları koruyor. Ancak alıcılar sıkı pazarlıklarla fiyatları istedikleri oranlara çekebiliyor. Örneğin Bahçeşehir bölgesinde 120 bin TL'lik stüdyo daire fiyatları 80 bin TL'ye kadar düşüyor. Satışlardaki en dikkat çeken nokta ise istenen fiyatlarla realize olan fiyatlar arasındaki fark. Etilerde bulunan Remax Eti'den Hakan Arslanoğlu, "Deklare edilen fiyatlarla satışın gerçekleştiği fiyatların arası çok açıldı" diyor. Bunun yanında bu dönemde alıcılar da 'çılgın' teklifler yapıyor. Eskiden değeri 200 bin TL olan bir konut için alıcılar 180-160 bin TL gibi rakamları teklif ederken şimdi 100 bin TL teklif ediyor.
Güneş, "Pazar çok acımazsızlaştı." diyor. Ayrıca satıcıların fiyatları düşürdüğü taktirde pazarın hareketleneceğini çok sayıda alıcının beklediğini kaydediyor. Birebir pazarlıklarla fiyatlarda görülen bu düşüş özellikle 2008 yılında yapılan konut stoğunun beklediği ve satışın yapılamadığı bölgelerde bekleniyor. Bir de fiyatların ortalamanın üstüne çıktığı Avrupa Yakası'nda Yeşilköy, Florya; Anadolu Yakası'nda ise Bağdat Caddesi, Kozyatağı gibi yerlerde... İnşaat şirketleri bu dönemde satışların durgunlaşması ile birlikte eskiden tercih etmedikleri emlak ofisleri ile de işbirliğine gidiyor.
Güneş, "Eskiden bizimle çalışmayı tercih etmiyorlardı. Bir kısım bizi daha yeni keşfetti" diyor. Alıcılar fiyatların hala yüksek olduğu kanısında. Bu nedenle fiyatların düşmesini bekliyor. Satıcılar ise aslında fiyatları düşürmeye hiç niyetli değil. Bu da piyasanın bu dönemde durgun seyretmesinin en önemli nedeni.
Kaynak: Sabah