Döviz Geliri Olmayanlar Döviz Kredisi Kullanmasın
Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz döviz geliri olmayanlar döviz kredisi kullanmasın önerisinde bulundu
Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz Kurdaki Dalgalanmaları Değerlendirirken Bunun Yeni Bir Şey Olmadığını Vurguladı
Siyasilerin dikkatli açıklamalar yapması gerektiğini söyleyen Yılmaz, vatandaşlara da ‘dolarla borçlanmayın, Türk lirasında kalın’ uyarısında bulundu.
CNN Türk’te soruları yanıtlayan Durmuş Yılmaz, TL’nin fazla değerli olup olmadığı konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:
“Piyasalarda hurafeler dolaşıyor; yüksek faiz, düşük kur. Ne benim zamanımda ne de benden sonra böyle bir politika olmadı. Gerçekçi kur diye birşey yok. TL’nin değerli olup olmadığı söylenemez. Sürekli Merkez Bankası’nı eleştirmek kimseye birşey kazandırmaz. Kur rejimi ile ilgili açıklamalar soru işareti yarattı. Siyasiler biraz mikrofondan uzak durmalı, dikkatli açıklamalar yapmalı.”
Kamunun Kur Seviyesi Yok
“Paramız güçlendiği zaman üzülüyoruz, paramız değer kaybettiği zaman endişeleniyoruz. Türkiye 2001 krizinin ardından bir tercih yaptı. Dalgalı kur rejimine geçtik. Bu rejimde kur riski piyasanın üzerinde. Kamu otoritesinin savunacağı kur seviyesi yok. Otoriteler, ta başından beri kamuoyunu bilgilendirip uyardılar; Türkiye’de dalgalı kur rejimi var. Risk piyasa oyuncularının üzerinde, kamunun üzerinde değil. Benim başkanlık dönemimde de söylüyordum hâlâ söyleniyor; döviz geliri olmayanlar döviz kredisi kullanmasınlar borçlanmasınlar. Oldu bunlar ama otoriteleri dinlemeleri lazım. Bu bir ticari karar ve öngörmeleri lazım bu kararlarının sonuçlarını. Bu gruba mahsus olarak önlem alınsa ahlaki riziko var.
Kurun dalgalanması yeni değil. 2001’den bu yana çeşitli defalarca dalgalandı.”
Euro Bölgesi’nin Dağılma Olasılığı Şimdi Yükseldi
Dışardaki gelişmeleri değerlendirirken, ABD ve Avrupa’nın yeterince hızlı karar alamadığını vurgulayan Durmuş Yılmaz, “Euro Bölgesi dağılır mı” sorusuna “6 ay önce olsa ihtimal zayıf derdim, şimdi ise yüksek” yanıtını verdi.
Yılmaz, küresel krize ilişkin şunları söyledi: “AB ve ABD’de de mali sistemin içi dolu değil. Avrupa’da kamu kurtarılacak hale geldi. Bu kısa vadede olacak bir şey değil. Bugün gelişmiş ülkeler hasta, minimum 5 yıl sürer. Yangın dışarıda ama o alev sizi de etkiliyor. Yanan bir yer yok şu an ama ihtiyatlı olmak lazım.”