« Haberler

BDDK Başkanı Bilgin: Konut ve KOBİ Kredileri Canlanacak

16/03/2012

BDDK Başkanı Bilgin, Konut ve KOBİ kredilerinin canlanacağını bildirdi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyesi sanayicilerle İzmir’de biraraya gelen BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılığı son açıklanan rakamlara göre değerlendirirken, önümüzdeki döneme ait beklentilerini dile getirdi. Bilgin, sadece bireysel kredilerle bir yere varılamayacağına, KOBİ’lere de yönelinmesi gerektiğine işaret etti.

Türk bankacılık sisteminde bundan sonraki süreçte potansiyel taşıyan iki alan olduğunu, bunlardan birinin konut sektörü, diğerinin de KOBİ’ler olduğunu dile getiren Bilgin, Mortgage Kanunu ile konut kredilerinde canlanma olduğunu; ancak şu andaki 1 milyon 357 bin konut kredisinin nüfusa oranla düşük olduğunu belirtti. Bilgin, gündeme gelen kentsel dönüşüm projeleriyle de bu alanda canlılık beklediklerini söyledi.

Konut Kredisinde Çok Dikkatli Olmalıyız

Bu konuda kendilerine çok önemli bir görev düştüğünü de söyleyen Bilgin, "Bu kredi türünde çok dikkatli olmamız lazım. Dünyadaki birçok krizin temel sebebi konut kredileridir. 2008 yılındaki ABD’den başlayan krizin temel sebebi de Mortgage krizidir. Bu alanda kanunumuz önemli. Buna bazı eklemeler yapıyoruz. En son 100 liralık konut istiyorsanız 75 TL kredi olabiliyor, ancak 25 TL öz kaynak istiyoruz. Bazı bankalarımız bunu dolanmaya çalıştı, tespit ettik. Sözle ya da yazıyla uyarı yaptık" dedi.

Kanun Çıkmasaydı Bir Kriz de Karttan Çıkardı

Bankacılıkta çok konuşulan alanlardan biri olan kredi kartlarında da düzenleme getireceklerini açıklayan Bilgin, ’tek limit’ uygulamasıyla vatandaşlara birden fazla kredi kartı verilse de toplam üst limitin gelirine göre belirleneceğini kaydetti. Türkiye’de yaklaşık 27 milyonu aktif olmak üzere 56 milyon kredi kartı olduğunu, 19 milyon kişinin kart sahibi olduğunu da hatırlatan Bilgin, kredi kartlarına da hassasiyetle yaklaştıklarını belirtti. Bilgin, "İyi ki 6 yıl önce bu konuyla ilgili kanun çıkarmışız. Yoksa ondan dolayı bir kriz daha çıkabilirdi" dedi.

Komisyon-Ücret Alınması Normal

Komisyon ve ücretlerle ilgili de çok şikayet olduğunu da belirten Bilgin, "2005 yıl sonunda bankacılık hizmet komisyon gelirleri ücret toplamı 6.7 milyar TL. 2011 sonunda 17 milyar TL’ye çıkmış. Bankacılık artık yaptığı işlemlerden ücret, komisyon alıyor. Alması da normal. Bankacılık maliyetli bir iş. Ama defalarca bahsettiğimiz bunun bir ölçüsü olmalı. Bu ölçüyü de internet sitemizde yayınlıyoruz. Tüm bankaların ana kalemlerinde aldığı ücret görülüyor. Benim tavsiyem banka değiştirmeleri. Son dönemde alınan ücret ve komisyonların çeşitliliği artmış olabilir. Bu konuda da bankalarımızla yakinen çalışıyoruz. Yazılı olmayan sözlü uyarılarımız bazen çok daha etkili olabilmekte" dedi.

Bireysel Kredilerde İlk sıra İhtiyaçta

Ocak 2012 itibariyle Türk bankacılık sektöründe 48 banka olduğunu, bir bankanın kuruluş izni aldığını, faaliyet izninin beklendiğini aktaran Tevfik Bilgin, 10 bin 549 şube ve 195 bin çalışanı olan sektörün kriz dönemindeki çalışan sayısını da yakaladığını kaydetti. Bilgin, toplam aktifin ise 1.2 trilyon TL olduğunu, 24 Şubat itibariyle 677 milyar TL’lik kredinin bulunduğunu ve yıllık artış hızı yüzde 26 olduğunu söyledi. Bilgin, türler itibariyle kredilerin de yarısının kurumsal kredilerden, yüzde 24’ünün KOBİ kredilerinden ve yüzde 33’ünün de bireysel kredilerden oluştuğunu belirtti. Bireysel kredilerin yüzde 26, şirketlere verilen kredilerin ise yüzde 19 artış gösterdiğini kaydeden Bilgin, "Toplam bireysel krediler 225 milyar TL. Birinci sırada 81 milyar TL ile ihtiyaç kredileri, 75 milyar TL ile konut kredileri yer alıyor. Hep başta gördüğümüz kredi kartları ise 56 milyar TL ile üçüncü sırada" bilgisini verdi.

Kar Bizim için Önemli Kaynak

Reel sektörün sık sık eleştiri konusu yaptığı, ’Ekonomik durum ne olursa olsun bankaların karı sürekli artıyor’ konusuna da yanıt veren Tevfik Bilgin, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre karlılığın yüzde 18 arttığını, bu yıl da 20 milyar TL civarında kar beklendiğini söyledi. Bilgin, "Bankalar bu karı, 4 senedir başkanı olduğum kurum, bu karı dağıttırmıyor. Sermayeye ekletiyor. Bizim o yüzden sermaye yeterlilik rasyomuz hala yüksek bankacılıkta. Kar bizim için en önemli kaynak. Bu kar özkaynaklara eklendiği zaman aktifte size kredi olarak dönüyor. Yaklaşık 4 senede 70 milyar TL’lik karın yüzde 15-20’si dağıtılmış, gerisi sermayeye eklenmiş" diye konuştu.

Kaynak: Milliyet
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır