Bankacılığa odaklandık, dışarıda 100 şube açacağız, Türkiye'de şubesiz büyüyeceğiz
Kamuoyunda tekstil ve enerjideki yatırımlarıyla tanınan Çalık Holding, gözünü finans sektörüne çevirdi.
Geçen yıl bünyesine kattığı Arnavutluk'un ikinci büyük bankası Banka Kombetare Tregtare'nin (BKT) şube sayısını 100'e çıkarmayı planlayan holding, Türkiye'de mevduat bankacılığına girmek için hazırlık yapıyor. Tüm şartları yerine getiren Çalıkbank, mevduat bankacılığında 'şubeleşerek' değil internet ve telefon bankacılığı gibi 'alternatif kanalları' kullanarak büyüyecek.
Çalık Grubu'nun, yüzde 60'ını satın aldığı Banka Kombetare Tregtare'nin (BKT) Kosova şubesi, geçen cuma Priştine'de törenle açıldı. Düzenlenen törene Kosova Başkanı Fatmir Sejdiu, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Çalıkbank Genel Müdürü Önder Halisdemir, BKT Yönetim Kurulu Üyesi Seyhan Pencaplıgil ve çok sayıda davetli katıldı. Törenden sonra basın mensupları ile bir araya gelen Ahmet Çalık, BKT ile yurtdışında büyüyeceklerini, gelecek yıl Makedonya'da da bir şube açacaklarını bildirdi. Balkan ülkelerinde şubeleşme yönündeki faaliyetlerinin süreceğini aktaran Çalık, BKT ile bölgesel bir güç olmayı hedeflediklerini vurguladı. Aktif büyüklüğü 1,1 milyar dolar olan BKT, şube sayısını 40'tan 100'e çıkarmayı planlıyor. Çalıkbank Genel Müdürü Önder Halisdemir ise sadece Balkanlar'da değil Türk cumhuriyetleri ve Kafkaslar'da da var olmak istediklerini söyledi. Çalıkbank olarak bireysel bankacılıkta Türkiye'de de aktif olmak istediklerinin altını çizen Halisdemir, şubesiz bankacılıkta sektöre yeni bir vizyon açacaklarını ifade etti. Çalıkbank'ın mevduat bankacılığı için 2008'de başvuru yapabileceklerini duyuran Halisdemir, Çalıkbank'ı bireysel bankacılıkta aktif bankalardan biri haline getirmek istediklerini, bu alanda yayılarak büyüyeceklerini belirterek, "Ancak bu şubeleşme şeklinde olmayacak. Şube dışında yeterince alternatif dağıtım kanalı bulunuyor. Asıl oyun planımız bunun üzerine." diye konuştu. Çalık Grubu'nun Bursa ve Kayseri'de doğalgaz dağıtım işinde olduğunu hatırlatan genel müdür, bireysel bankacılık için telekom ve doğalgaz işlerinin iyi bir altyapı olduğunu, bu ağ sayesinde müşteri portföylerini rahatlıkla oluşturabileceklerini vurguladı. Mevduat toplamaya her açıdan hazır olduklarını aktaran Halisdemir, "Mali bünyeyi grubumuz karşılıyor. Önümüzdeki dönem, grubun bankanın mali bünyesini kuvvetlendirmesi söz konusu." dedi.
Arnavutluk'un en büyük ikinci bankası BKT, Eylül 2007 itibarıyla, yüzde 15,5 pazar payına sahip. 2006 yılında The Banker dergisi tarafından 'Arnavutluk'un en iyi bankası' seçilen BKT, Arnavutluk Merkez Bankası'ndan en yüksek değerlendirme notunu aldı. Orta ve Doğu Avrupa'nın en kârlı ilk 10 bankasından biri seçilen BKT'nin toplam aktifleri yaklaşık 1,1 milyar dolar. 60 milyon dolar özkaynağı bulunan bankanın mevduat hacmi yaklaşık 986 milyon dolar. BKT'nin yüzde 60'ı Çalık Holding ve Şekerbank, yüzde 20'si Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve yüzde 20'si Uluslararası Finans Kurumu'na ait. Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çalık, özelleştirilecek Halk Bankası'na teklif vermeyi düşünmediklerini söyledi. Çalık, yurtdışında finansta büyüme sürecini elektrik üretimi, doğalgaz dağıtım ve telekom alanlarındaki yatırımlarla besleyeceklerini kaydetti. Ceyhan'da kuracakları petrol rafinerisiyle ilgili üçüncü bir ortak ile görüşmelerin devam ettiğini bildiren Çalık, "Bölgede birden fazla rafineri sıkıntı oluşturur mu?" sorusuna şu cevabı verdi: "Her şirket yatırım planını yaparken hesaplarını yapıyor. Fizibıl görünüyorsa yapılabilir. Bizim çalışmalarımız sorunsuz devam ediyor." Samsun-Ceyhan Boru Hattı'nın güzergahının değişip değişmediği sorularına ise Çalık, "Aslında projenin adı Trans Anadolu Boru Hattı. Güzergah üzerindeki mühendislik çalışmaları devam ediyor." karşılığını verdi. Çalık, elektrik dağıtım, doğalgaz ve nükleer santral ihalelerine talip olduklarını da kaydetti.
İşler iyi değil ama tekstilden çıkmayız
GAP Tekstil ile sektörde yer alan Çalık Grubu'nun patronu, döviz kurlarındaki düşüşten şikayet ederek, "Tekstilde mevcut kur politikası ile devam edemeyiz. Ancak bu sektörden çıkmak gibi bir durumumuz da söz konusu değil." dedi. Çalık, sorunun çözümü için faizlerin indirilmesini istedi. Sabah ve atv satışıyla ilgilenip ilgilenmedikleri sorusuna ''Medya, şu an bizim branşlarımız içinde değil.'' cevabını veren Çalık, gayrimenkul sektöründe sosyal konut projelerinde yer alacaklarını dile getirdi.
Kaynak: Zaman