« Haberler

Artık Bankaya Gitmeden Kredi Notu Öğrenilebilecek

30/09/2014

Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. tarafından hayata geçirilen Findeks sayesinde artık bankaya gitmeden kredi notu öğrenilebilecek.

Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığı ile kurulan Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. tarafından hayata geçirilen Findeks sayesinde artık bankaya gitmeden kredi notu öğrenilebilecek. Findeks ile bankalar ve diğer finansal kurumlardaki kredi borç ve limitler takip edilebiliyor. Finansal kontrol sağlama imkanı sunan kurum, kimlik bilgilerinin kontrolünü, sadece kişiye özel bilgilerle teyit ederek ve bankalardaki kayıtlı cep telefonu üzerinden ulaşılan çift bileşenli doğrulama yöntemini kullanarak sağlıyor. Üyelik ve ödeme yapmak için girilen bilgiler dahil, tüm veriler, BDDK ve bağımsız denetim şirketlerince denetlenen Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. veri merkezinde güvenle saklanıyor. En üst seviyede tuttulan güvenlik altyapısıyla kişisel bilgilerin güvenliğini koruyan Findeks sitemi ile yapılan tüm işlemler, üyelik ve kimlik doğrulama mekanizmaları aracılığıyla gerçekleşiyor.

Findeks Kredi Notu Nedir?

Findeks Kredi Notu, bankalardan kullanmış olan bireysel nitelikli tüm kredi ve kredi kartı hesaplarının geçmiş verileri ile oluşturuluyor. Findeks Kredi Notunun yüksek olması tüketiciye düşük faiz oranından kredi kullanma imkanı da sunuyor.

Findeks Kredi Notu, bankacılık sisteminde bulunan kredi ödeme alışkanlıklarına yönelik olarak hazırlanmış Risk Raporundan oluşuyor. Tüketici risk raporuna göre  ileriye dönük finansal durumunu daha net planlayabiliyor. Risk raporunun hazırlanması için belirli oranlardaki yüzdelik dilimleren oluşan Findeks kredi notu bileşenlerinden yararlanılıyor.

Findeks Kredi Notu Bileşenleri

-Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Ödeme Alışkanlıkları %30: Bireysel kredi taksitlerinin ve kredi kartı ekstrelerindeki asgari ödeme tutarlarının zamanında ödenmesi Findeks Kredi Notu’nu yükseltiyor. Ödemelerin son ödeme tarihinden geç yapılması, Findeks Kredi Notu’nu olumsuz etkileyen nedenlerin başında geliyor.

-Mevcut Hesap ve Borç Durumu %25 : İyi ve kötü kapanmış krediler, teminatlı veya teminatsız mevcut borç bakiyeleri ve limitler dikkate alınarak hesaba dahil ediiyor.

-Yeni Kredi Arayışı %20 :Henüz ödeme performansı belirli olmamakla birlikte yakın zamanda alınan krediler, kişinin risklilik oranını arttırıyor. Bununla birlikte kredi notunu etkileme oranı göreceli olarak düşük değerlerde kalıyor.

-Kredi Kullanım Yoğunluğu %15: Kredi kullanan ve olumlu ödeme tarihçesine sahip olan bir kişinin Findeks Kredi Notu, hiç kredi kullanmayan ya da az kullanan bir kişiye göre daha yüksek olabiliyor.

-Diğer %10

Findeks Kredi Notu Neden Önemli?

Findeks kredi notu, kişiye kredibilite notuna göre finansal planlama yapma olanağı sunuyor. Düşük kredi notuna sahip tüketici ilerleyen dönemde kullanacağı kredi için şimdiden alacağı bazı önlemlerle kredi notunu yükseltme fırsatını yakalayabiliyor. Kredi notunu yükseltmek isteyenler Findesk'ten danışmanlık hizmeti de alabiliyor.

Risk Raporu Nasıl Oluşturuluyor?

KrediPazari.com'un edindiği bilgilere göre Risk Raporu oluşturulurken tüm bankalar ve diğer finans kuruluşlarından aylık olarak alınan kredi kullanım ve ödeme performansı verileri kullanılıyor. 

Risk Raporu, temel olarak, kişiye özel konut kredisi, taşıt kredisi, tüketici kredileri ile kredi kartı ve kredili mevduat hesabı bilgilerinden oluşuyor. Kullanılan tüm bu ürünlerle ilgili bilgiler finans kuruluşlar tarafından düzenli olarak Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’ne iletiliyor ve bu bilgiler Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenerek rapor haline getiriliyor.

Risk Raporunu Oluşturan Bileşenler

Risk Raporu'nda finansal performansın en doğru şekilde ifade edebileceği Findeks Kredi Notu’nun yanında geçmiş hareketler ve güncel finansal durumun en iyi şekilde değerlendirebileceği detaylı bilgileri de yer alıyor. Raporda şu bilgiler yer alıyor:

-Findeks Kredi Notu

-Toplam Kredi Limitleri

-Toplam Kredi Borçları

-Kredili Hesap Detayları

-Ödeme Tarihçesi

-Geciken Ödeme Bilgisi

-Açık Hesap Bilgisi

-Kapatılmış Hesap Bilgisi

-Takibe Alınmış Krediler

Risk Raporu Bilgileri Hangi Sıklıkla Güncelleniyor?

Bilgiler aylık olarak güncelleniyor ve her finansal kurum bir önceki ay sonu itibariyle müşterilerinin kredi ödeme performansına dönük bilgileri bildiriyor.

Risk Raporu Hangi Döneme İlişkin Bilgileri Kapsar?

Risk Raporu açılış tarihine bakılmaksızın tüm aktif krediler ile son 5 yıl içerisinde kapanan tüm kredi bilgilerini kapsıyor. Yasal takibe alınmış ancak hala bakiyesi kapanmamış krediler, 5 yıldan daha eski olsa bile rapor kapsamında yer alıyor.

Risk Raporu Hangi Kurumların Verilerinden Oluşuyor?
Rapordaki veriler, ülkemizde bulunan tüm banka, tüketici finansman, faktoring ve leasing şirketlerinin verilerinden oluşuyor.
Risk Raporu'ndaki Bilgiler Hatalıysa Ne Yapılmalı?
Risk Raporu'ndaki bilgilerin doğru olmadığını düşünülüyorsa, hemen bu konuyla ilgili http://www.kkb.com.tr/risk-raporu.aspx adresindeki form doldurularak ilgili birime iletilebiliyor. Buradan yapılan bildirimlere 24 saat içerisinde geri dönüş sağlanıyor ve işlemin tamamlandığına ilişkin bilgiler e-posta adresine iletiliyor.
Kaynak: KrediPazarı
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır