Ankara: Mortgage, 2007 Başında Meclis'te
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage Yasa Tasarısı'nın 2007 Yılı Başlarında Meclis Genel Kurulu'nda Ele Alınacağını Söyledi. Şener, Söz Konusu Tasarının 2007 Yılının En Önemli Yasalarından Biri Olacağını Kaydetti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage Yasa Tasarısı'nın 2007 yılı başlarında Meclis Genel Kurulu'nda ele alınacağını söyledi. Şener, söz konusu tasarının 2007 yılının en önemli yasalarından biri olacağını kaydetti.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Bilkent Otel'de düzenlenen Kamu Altyapı Yatırımlarının Sermaye Piyasaları Aracılığıyla Finansmanı konulu 7. Arama Konferansına katılan Bakan Şener, çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir soru üzerine, Mortgage Yasa Tasarısı'nın Meclis Genel Kurulu'na Kurban Bayramı ve Yılbaşı tatilleri sonrası geleceğini söyledi. Tasarısının, 2007 yılı başlarında Meclis Genel Kurulu'nda ele alınmaya başlayacağını belirten Şener, söz konusu tasarının 2007 yılının en önemli yasalarından biri olacağını kaydetti. Şener, Büyük Anadolu Yaklaşımı ile ilgili yasa tasarısının da bugün Meclis Genel Kurulu'ndan geçeceğini ve yasalaşma sürecinin biteceğini bildirdi.
Mali sektördeki üst kurulların birleştirilmesine yönelik görüşleri de değerlendiren ve bunun 2007 yılındaki seçimler öncesinde, böyle bir radikal dönüşümün 'erken olacağını' belirten Şener, "Niyet mektubunda da komisyon kurulacağı, rapor yazıp önerileri getirdikten sonra bunun değerlendirileceği belirtilmişti. Komisyon henüz raporunu yazmamıştır. Böyle bir rapor bize geldikten sonra değerlendireceğiz" diye konuştu. Raporun belli bir yönde olmasının o yönde düzenleme yapılacağı anlamına da gelmeyeceğini vurgulayan Şener, şunları kaydetti:
"Sektördeki kurumların yapısını gözden geçirmek açısından, böyle bir çalışma yapılmasında fayda görülmüş ve komisyon kurulmuştur. Ama bu komisyon henüz raporu bize vermemiştir. 2007 seçimlerinden önce böylesi radikal bir dönüşüm, ki tartışılmakta olan bir dönüşümdür bu. Belli bir düzenlemeye bağlanmasının erken olacağını düşünüyorum. Ama konunun değişik evrelerde test edilmesinde de fayda olabilir. Ama şu an kurumlarımız etkili çalışıyor. Gerek BDDK, gerek SPK gerçekten alanlarında görevlerini iyi yapan, donanımı iyi kuruluşlarımız. Bu yapıyla yolumuza devam etmenin ekonomimiz, sektörümüz açısından bir eksiklik olacağını düşünmüyorum."
Şener, "Devlet Bakanı Ali Babacan, BBDK başkanının bankacılık sektöründe yabancı payının artmasıyla ilgili yaptığı uyarıyı siyasi olarak değerlendirdi ve daha dikkatli konuşması gerektiğini söyledi, sizin bu konudaki görüşünüz nedir?" yönündeki soru üzerine, Türkiye'de atmosferin, istikrarın, kurumsal yapının ve bağımsız kurumların varlığının yabancı sermayenin en büyük güvencesi olduğunu ifade etti. "Söylenen tartışma ve görüş beyanlarını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir" diyen Şener, "İktidar yabancı sermaye yatırımlarının artması için yatırım ortamının iyileştirilmesi için adımlar atmıştır ve atmaktadır. Yoğun bir yabancı sermaye girişi yaşanmaktadır. Bizim yabancı sermayeye bakışımız yasalarla bellidir. Konunun hukuki boyutu ve kurumların hareket alanını yasa belirlemiştir. 'Türkiye yabancı sermayeye açık bir ülkedir ve engellenemez' deniyor. Bu söylemler ülkemiz açısından bir zenginlik kazanımdır" şeklinde konuştu.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı