« Haberler

Akbank Konut Kredisini Çengel Yaparak Yabancı Birikimleri Türkiye'ye Çekecek

21/02/2012

Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı Konut Kredisini Çengel Yapıp Körfez ve Orta Asya Ülkelerinden Türkiye’de Gayrimenkul Almak İsteyen Yatırımcının Birikimlerini Türkiye’ye Çekeceklerini Belirtti

Akbank Private Banking’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı Konut Kredisini Çengel Yapıp Körfez ve Orta Asya Ülkelerinden Türkiye’de Gayrimenkul Almak İsteyen Yatırımcının Birikimlerini Türkiye’ye Çekeceklerini Belirtti

Akbank Private Banking’den (özel bankacılık) Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Saltık Galatalı, Akbank’ın 25 milyar lira portföy büyüklüğüne ulaşan özel bankacılık hizmetlerinde bu yıl yüzde 30 büyüme hedeflediğini belirterek, “Özellikle petro-dolar ülkeleri Körfez ve Orta Asya bölgesinden kazanacağımız yeni müşterilerle özel bankacılık için 1 milyar doların üzerinde bir portföy çekmeyi hedefliyoruz. Bunun agresif bir hedef olduğunun farkındayız. Ancak bölgeden Türkiye’ye yoğun ilgi var. Petro-dolar zenginleri Türkiye’den gayrimenkul edinmek için mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasını bekliyor. Yasa çıktı, çıkacak. Biz de bunun yarattığı fırsatları değerlendireceğiz” dedi.

Mortgage Çengel Ürün

Yasanın çıkmasıyla birlikte Türkiye’den ev almak isteyenlere, önce mortgage (konut kredisi) vereceklerini kaydeden Galatalı, şöyle devam etti: “Konut Kredisini verdikten sonra, ‘Madem bizim kredi müşterimizsiniz, o halde gelin paranızı da biz Türkiye’de yönetelim’ diyeceğiz. Bu noktada konut kredisini ‘çengel ürün’ olarak kullanmayı planlıyoruz. Örneğin yatırımcının alacağı gayrimenkulün yüzde 50’sine kadar konut kredisi vereceğiz. ‘Eğer belli bir miktarın üzerinde portföyü bizde tutarsanız alacağınız gayrimenkule yüzde 75’e kadar konut kredisi vereceğiz’ diyerek, birikimlerini bizde tutmalarını cazip hale getireceğiz. Sonuçta bizde mevduat faizleri oldukça cazip.”

Türkiye Kendini Kanıtladı

Akbank’ın Euromoney dergisinden ‘Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Kuruluşu’ ödülünü aldığı Londra’daki törene katılan Galatalı, şunları anlattı: “Gelinen noktada ABD ve Euro Bölgesi’ndeki kriz düşünüldüğünde Türkiye artık ‘istikrarlı ekonomi’ konusunda kendisini kanıtladı. 2010’da krizden daha yeni çıkılmıştı. 2011’de ise, seçim olmasına rağmen bütçe açığı verilmedi ama kur yüksekti, cari açık yüksekti. Yılın sonuna doğru cari açıkta olumlu gelişmeler oldu. 2012 artık Türkiye’ye yönelik güvenin daha çok hissedileceği bir yıl olacak. Türkiye asıl atılımını 2012’de yapabilir.”

Road Show’a Çıkacağız

Suudi Arabistan, Dubai, Katar, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kırgızistan başta olmak üzere tüm bölgeyi kapsayan bir road show’a hazırlandıklarını belirten Galatalı, şöyle konuştu: “5 bin 125 özel bankacılık müşterimiz var. Yeni müşterilerimizin bir kısmının yabancı olmasını bekliyoruz. Bu konuda Türkiye ilgi çeken ülkelerden biri. Yüzde 30 büyümemizin bir kısmını yabancı yeni müşteriler oluşturacak. Avrupa merkezli 150 yabancı müşterimiz var. Bunların getirdiği portföy büyüklüğü de 100 milyon dolar civarında. Krizdeki Yunanistan’dan çok fazla yatırımcı gelmedi. Geçen yıl birkaç Yunanlı işadamı geldi. Önümüzdeki dönemde ilginin artacağını öngörüyoruz.”

Türkiye’nin En İyi Özel Bankacılık Ödülü Akbank’ın

Dünyanın önde gelen finans yayın grubu Euromoney’nin “En İyi Özel Bankacılık Ödülü”nü Türkiye’den Akbank kazandı. Türkiye’nin yedinci kez değerlendirmeye alındığı Private Banking ödülünü Akbank’ın beşinci kez aldığını hatırlatan Saltık Galatalı, “Bu ödülü 3 yıldır üst üste alıyor olmak ayrı bir mutluluk. Akbank Private Banking ayrıca, ‘Müşteri İlişkileri Yönetimi’, ‘1-10 Milyon Dolar Varlık Büyüklüğü Segmentinde Özel Bankacılık Hizmetleri’, ‘10-30 Milyon Dolar Varlık Büyüklüğü Segmentinde Özel Bankacılık Hizmetleri’ ve ‘İşlemlerde Gizlilik ve Güvenlik’ kategorilerinde de ‘Türkiye’nin En İyisi’ olarak belirlendi” dedi. İş Bankası’nın da, ‘30 Milyon Dolar ve Üstü Varlıklara Özel Bankacılık’ ödülü aldığı törende Credit Suisse “Dünyanın En İyi Özel Bankacılık’ ödülüne layık görüldü.

1 Milyon TL ve Üzeri Mevduat Adedi 10 Binden Fazla Arttı

Akbank’ın özel bankacılık hizmetleri için alt limitinin 500 bin TL olduğunu kaydeden Saltık Galatalı, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de son yıllarda ekstra varlık yaratıldı. Bu ekonomik aktivitenin artmasından kaynaklanıyor. Örneğin Türkiye’de geçen yıl 2010’a göre, 1 milyon TL ve üzeri mevduat sayısı 30 bin 176’dan 40 bin 671’e çıkarken, 250 bin ve üzeri mevduat adedi ise, geçen yıl 182 bin 731’den 230 bin 672’ye çıktı. 2010’a göre 2011’de 1 milyon TL ve üzeri mevdut miktarı yüzde 30 artarak 93.4 milyar liraya ulaşırken, 250 bin TL ve üzeri varlık büyüklüğü, yüzde 27 artarak, 169 milyar TL’yi yakaladı.”

Kaynak: Hürriyet
Full version ©2015 KrediPazarı. Her hakkı saklıdır