2012 Yılında Kira Geliri Elde Edenler 25 Mart 2013'e Kadar Gelirlerini Beyan Edecek
Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacak.
Malum Mart ayı kira geliri beyanı verenler için önemli. Nitekim bu yıl 2012 yılında kira geliri elde edenler 25 Mart 2013'e kadar gelirlerini beyan edecek.
Soru: 2012 için ilk defa kira beyanı vereceğim. Bu kira gelirimin oluşması için yeni bir daire aldım ve bunun için ek destek amacıyla yeni eve konut kredisi kullandım. İkinci evime geçince eski evi kiraya verip gelir elde etmeye başladım. İnternetteki yazıları da okudum olabilir gözüküyor ancak yine de size sormak istiyorum. İkinci ev için almış olduğum konut kredisinden oluşan faizi eski evden gelir elde ettiğim için vermiş olacağım beyannamede gider olarak gösterebilir miyim?
İlk başta mantıken kullanılamaz gibi gözüküyor çünkü gelir elde ettiğim evin üzerinde gözükmüyor.
1. Birinci evde oturuyorken ikinci evi kredi ile alsam ve ikinci aldığım evi kiraya verseydim faiz giderini kesin beyannamede gösterebilecektim, ikinci evin kira beyannamesini verecektim. Ancak sonuçta 2 tane evim oluyor.
2. İkinci eve kredi alıp ikinci evimde oturuyor isem ikinci ev için aldığım kredi faizini de beyannamede gösterebiliyor olmam lazım. (Sonuçta yine 2 evim var)
Çünkü;
a. Eğer ben tek bir şirket gibi isem gelirim de giderim de muhasebeleşmelidir. Örnek şirket olsaydım ve 3 yerim olsaydı 4.yerimi de kredi çekip yeni alsaydım gider olarak gösterebilecektim.
b. Eğer ben ikinci evi almasaydım eski evde oturuyor olacaktım ve kira geliri doğmayacak devlete bir gelir beyanı vermem söz konusu olmayacaktı. Yani ikinci evi alarak devlete vergi verme ortamı oluşturabilmiş oluyorum.
Cevap:
Soru çok açık ve net. Nitekim okuyucumuz sorusunun cevabını da kendisi veriyor aslında ama cevap mantığına yatmıyor. Bu nedenle mantığına yatmayan taraflarını açıklamış. Bu noktada oturmak için 2. evini konut kredisi ile alıp ekonomiye katkı sağlayan ve eski evini kiraya vererek kira geliri oluşturan ve beyan verecek pozisyona gelen vatandaşın kredi faizlerini ve yüzde 5 iktisap bedelini kira geliri elde ettiği eski evinin gelirinden düşmesi gerekirken kanun bunu kabul etmiy
İlgili maddeye göre, konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.
Ayrıca, kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara sarf olunan borçların faizlerin tamamı da ilgili gayrimenkul için indirim konusu yapılabilir. İktisap bedelinin % 5'i olarak hesaplanan gider, kira gelirinden fazla ise, aradaki fark, GVK'nın 74. maddesi hükmü uyarınca, gider fazlalığı sayılmaz. Bu gider fazlalığı başka bir gayrimenkulden yada kaynaktan elde edilen gelirden düşülmez ve gelecek yıllara aktarılmaz.